Urstark demokrati–men se upp med Ă€ngslighet och högmod

Att vi sedan ganska lÀnge ligger i topp hos Freedom House Index, en av de Àldsta och största globala demokratimÀtningarna, ska givetvis inte tas som en högmodig intÀkt för att demokratin Àr huggen i sten.

Juno Blom, hÀr fotad nÀr hon gÀstade podden Widar Möter tidigare i Är, Àr ledande expert pÄ hedersvÄld och har dÀrmed ett klar blick pÄ sÄdana problem som demokrater oÀngsligt och utan högmod bör agera mot.

Juno Blom, hÀr fotad nÀr hon gÀstade podden Widar Möter tidigare i Är, Àr ledande expert pÄ hedersvÄld och har dÀrmed ett klar blick pÄ sÄdana problem som demokrater oÀngsligt och utan högmod bör agera mot.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-10-24 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Freedom House Index mÀter demokratisering/avdemokratisering i en 100-gradig skala. Sverige ligger stadigt, likt förövrigt vÄra grannlÀnder Finland och Norge, pÄ 100 av 100. I topp alltsÄ.

Tidskriften Kvartals vetenskapsredaktör Henrik Höjer för ett balanserat och kunskapsgrundat resonemang om Sverige och demokratin i en aktuell krönika. (23 oktober) Höjer refererar Ă€ven till en intervju med forskaren Bi Puranen om de globala undersökningar som görs i World Values Survey. I mĂ€tningarna visar det sig stadigt att vi som lever i protestantiska lĂ€nder i Europa har lyckan att prĂ€glas av starka frihetliga vĂ€rderingar. Rasismen minskar i Sverige och "trenden av toleranta vĂ€rderingar Ă€r urstark", skriver Henrik Höjer. 

Demokrati lever nu gud bevars inte i ett eget upphöjt universum. Demokratiska lĂ€nder - en klar minoritet av vĂ€rldens alla stater - kĂ€nnetecknas inte minst av frĂ„nvaron av sĂ„dant som "revolutioner, politiskt vĂ„ld, statskupper, etniska konflikter, krig, ockupation, ekonomiska kollapser, islam, vĂ„ldsamma klassmotsĂ€ttningar, svĂ„r fattigdom och stor ekonomisk ojĂ€mlikhet", med andra ord mycket av det som vi har varit förskonade frĂ„n i modern tid, förklarar Höjer i sin krönika i Kvartal. 

DemokrativĂ€nner av alla fĂ€rger och uppfattningar gör dĂ€rför klokt i att framförallt vĂ„rda, vĂ€rna och utveckla en god och sund samhĂ€llsutveckling dĂ€r jĂ€mlikhet gĂ„r hand i hand med vĂ€lstĂ„nd och dĂ€r politiskt vĂ„ld och etnisk/religiös polarisering motarbetas hĂ„rt och bestĂ€mt. 

Henrik Höjers krönika i Kvartal Ă€r pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt en kommentar till den hĂ€r och dĂ€r uppiskade Ă€ngsligheten för att maktskiftet i Rosenbad i allmĂ€nhet och det sverigedemokratiska inflytandet i synnerhet skulle hota den demokratiska stabiliteten. Demokrati ska nu en gĂ„ng för alla inte blandas samman med Ă„sikter och uppfattningar i sakfrĂ„gor. Den parlamentariska demokratin visar framförallt sin styrka och stabilitet vid just maktskiften mellan olika politiska lĂ€ger. Demokratins djupare lager - inte minst yttrande- och Ă„siktsfriheten - sĂ€tts ocksĂ„ pĂ„ förstĂ€rkande prov dĂ„ andra röster och perspektiv Ă€n de sedvanliga hörs frĂ„n regeringsbĂ€nkarna i riksdagen. 

För att lÄna ord av den kloka Norrköpingsbon Juno Blom sÄ Àr nog kort sagt den svenska demokratins problem just dess glidningar mot högmod och Àngslighet. PÄ de punkterna bör vi vara vaksamma pÄ oss sjÀlva och pÄ andra.