Sunt att lita pÄ ett lagomt sÀtt och med viss distans

HÀromdagen medverkade jag i en mediepanel dÀr frÄgan stÀlldes om jag "litar pÄ att myndigheterna sköter Coronakrisen pÄ rÀtt sÀtt?"

Ragnarök Àr den fornnordiska sagan om gudarnas död, jordens undergÄng och alltings början pÄ ny kula. Ragnarök pÄ bilden Àr festprogrammet dÄ Stockholm fyllde 750 Är i början av seklet.

Ragnarök Àr den fornnordiska sagan om gudarnas död, jordens undergÄng och alltings början pÄ ny kula. Ragnarök pÄ bilden Àr festprogrammet dÄ Stockholm fyllde 750 Är i början av seklet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2020-04-18 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

 Det hĂ€r var inte en panel av det slaget dĂ€r pannorna nödvĂ€ndigtvis och oavbrutet lades i djupa allvarliga veck. SĂ„ jag svarade lite lĂ€ttsamt nĂ„got i stil med att jag "Ă€r ju svensk gubevars sĂ„ jag litar lite lagom pĂ„ makten och jag hĂ„ller en viss distans."

Det korta svaret tĂ„l att utvecklas med sĂ„vĂ€l fler ord som med ett betydande mĂ„tt av allvar. Som medborgare Ă€r man ju pĂ„ gott och ont utlĂ€mnad Ă„t de makthavare som har utsetts att ha hand om det allmĂ€nna. Eftersom "det allmĂ€nna" Ă€r vĂ€ldigt omfattande i Sverige sĂ„ Ă€r det ocksĂ„ omfattande delar av livets vĂ€l och ve som vi har överlĂ„tit Ă„t det allmĂ€nna att ta hand om. Det goda med det Ă€r att vi slipper hĂ„lla pĂ„ med tunga saker som pensionssparande, sjukförsĂ€kringar, skolavgifter och Ă„lderdomsplanerande. Det onda med det Ă€r att om det Ă€r fel folk som har hand om det allmĂ€nna och/eller om nĂ„got mycket plötsligt och ovĂ€ntat gĂ„r Ă„t helt fel hĂ„ll sĂ„ kan det snabbt gĂ„ Ă„t pipan för vĂ€ldigt mĂ„nga. 

DÀrför tycker jag att det Àr sunt att lita lite lagom ocksÄ pÄ Coronakrisens makthavande myndigheter; hÄlla en viss distans. Inte dÀrför att jag har en egen alternativ kompetens att luta mig mot nÀr det gÀller de mest perfekta avvÀgningarna mellan smittspridning, folkhÀlsa och ekonomisk krispolitik. Utan dÀrför att ett lagomt och distanserat litande hÄller mig mer alert och uppmÀrksam pÄ behovet av att tÀnka lite sjÀlv ocksÄ.

Var och en kan ju se att det har funnits brister och missbedömningar och saker och ting i det allmĂ€nna som inte har fungerat nĂ€r CoronasamhĂ€llet bröt fram. Å andra sidan sĂ„ lappas och lagas och fixas och donas och uppfinns och skruvas det intensivt för att hinna ifatt Coronans krav pĂ„ skyddsutrustning, intensivvĂ„rd, smittsĂ€krare Ă€ldreomsorg och underskottsbidrag Ă„t snart sagt alla och envar. 

Makthavare Ă€r ju ocksĂ„ som oss andra. De vill gĂ€rna ta ansvar för det som gĂ„r bra men vill helst avstĂ„ frĂ„n ansvaret för det som gĂ„r fel och dĂ„ligt. Även politiken har starka mĂ€nskliga drag: "Om krisen nu Ă€ndĂ„ har kommit hit sĂ„ kanske krisen mitt i allt elĂ€nde Ă€ven kan stĂ€rka vĂ„rt parti?" Allehanda kĂ€pphĂ€star frĂ„n anno dazumal Ă€r ute och luftas. NĂ„gra tror sig gynnas av att krisen allmĂ€nt uppfattas som nĂ€stgĂ„rds till Ragnarök. Medan andra hellre betonar krisens hanterbarhet bara man gör si och sĂ„ och mer istĂ€llet för mindre. SĂ„ hĂ„ll lite distans. PĂ„ ett lagomt sĂ€tt. 

Karta: Rosenbad