Stöttepelare för tryggheten i Norrköping

Den styrande Kvartetten i Norrköping ska nu samla ihop sig för att gemensamt ta itu med otryggheten i kommunen.

Chefåklagare Torsten Angervåg, Maria Sayeler (S), Ole Vikmång (S) och KIkki Liljeblad (S) är nyckelpersoner för ökad trygghet i Norrköping.

Chefåklagare Torsten Angervåg, Maria Sayeler (S), Ole Vikmång (S) och KIkki Liljeblad (S) är nyckelpersoner för ökad trygghet i Norrköping.

Foto: Widar Andersson, Henrik Jonsson, ÖM

Krönika2021-02-19 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) sa tidigare i veckan till vår reporter Susanna Beskow Norgren att: "många Norrköpingsbor i olika sammanhang upplever en otrygghet. Det är politikens främsta uppgift att se de problem och utmaningar som Norrköpingsborna ser, ta sig an dem och presentera lösningar."

Trygghet är ett fundamentalt värde för alla människor. Därför gör Vikmång och hans kollegor i Kvartetten rätt som tar sig an tryggheten i ett slags politiskt grupparbete där kommunalråden från de fyra partierna och det politiska framtidslöftet Maria Sayeler (S) ansvarar för olika delar av de tryggheter som kommunen har kraft att påverka. Storheten i trygghetsfrågan utgör emellertid en utmaning för seriösa politiker som vill ta sig an frågan. Trygghet efterfrågas i så många av livets situationer och på så många olika sätt att ett mer allmänt hållet trygghetsutspel riskerar att snabbt dala in i den stora glömskans arkiv.

Ska Kvartetten på allvar kunna göra skillnad till det bättre för tryggheten i Norrköping så vill det därför till att göra hårda prioriteringar i sina insatser.

Nyligen var Norrköpings chefåklagare Torsten Angervåg gäst i Folkbladets podd "Widar Möter." Angervåg är en klok och erfaren åklagare och människa som vare sig har fallenhet för över- eller underdrifter. I samtalet lyfte Torsten Angervåg fram hot och trakasserier som ett växande samhällsproblem som sprider otrygghet i breda kretsar i samhället. Här finns stora och viktiga uppgifter att ta tag i för Kvartetten.

Olle Vikmång ska ha det övergripande och samordnande ansvaret för trygghetskampanjen och bland annat ansvara för nära och goda kontakter med polis och övrigt rättsväsende. Han bör lägga stor kraft vid att, bland annat med hjälp av den nya kommunala vaktorganisationen, försöka minska utrymmet för de som hotar och trakasserar. 

I övrigt skulle jag rekommendera att kommunen koncentrerar sina insatser på de två stora kommunala verksamheterna skola och äldreomsorg. Varje skola ska vara en trygg plats där lektioner och raster och skolskjutsar ska vara säkrade från våld hot och trakasserier. Varje äldreomsorgsinsats ska präglas av trygga värden som kontinuitet och kvalitet. 

Som ansvarsfördelningen ser ut i Kvartetten så betyder det att Kikki Liljeblad (S) med ansvar för skolan och Maria Sayeler, med ansvar för tryggheten i äldreomsorgen och för det brottsförebyggande rådet, vid sidan av Olle Vikmång blir trygghetens stöttepelare i Norrköping.