Politiken fÄr inte tappa all moral och anstÀndighet

Almedalsveckans avslutning blev pÄ tvÄ sÀtt en tragisk pÄminnelse om hur pass tunn grÀnslinjen Àr mellan extremism och vanligt hyggligt vardagsliv i samhÀlle och politik.

Ing-Marie Wieselgren gav aldrig upp tron pÄ förbÀttring. Statsminister Magdalena Andersson bör göra vad hon kan för att hÄlla grÀnsen mot det extrema. V-ledaren Nooshi Dadgostar har en hemlÀxa att göra.

Ing-Marie Wieselgren gav aldrig upp tron pÄ förbÀttring. Statsminister Magdalena Andersson bör göra vad hon kan för att hÄlla grÀnsen mot det extrema. V-ledaren Nooshi Dadgostar har en hemlÀxa att göra.

Foto: TT

Krönika2022-07-07 10:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För det första: Ing-Marie Wieselgren mördades pĂ„ öppen gatan mitt i Visby och mitt bland mĂ€ngder av folk. GĂ€rningsmannen greps direkt. Hans motiv Ă€r Ă€nnu inte kĂ€nt och bekrĂ€ftat. Motivet Ă€r ocksĂ„ betydelselöst i det stora hela. Det finns inga friska och genomtĂ€nkta motiv som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt förklarar den extrema gĂ€rningen att överfalla och mörda en annan person pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet. 

Ing-Marie Wieselgren var en offentlig person. Jag har trĂ€ffat henne vid flera tillfĂ€llen. Hennes socialpolitiska patos och psykologiska/politiska kunskaper och insikter imponerade och inspirerade. NĂ€r nĂ„gon vi sjĂ€lva kĂ€nner drabbas kommer sjĂ€lvklart det extrema nĂ€rmare; blir otĂ€ckare, farligare och svartare. Men det skiljer sig inte frĂ„n hur andra mĂ€nniskor, drabbas. Natten mot torsdagen sköts till exempel tvĂ„ tjugoĂ„riga mĂ€n i en bil i Stockholm. Ett gangsterrelaterat dĂ„d förstĂ„s. Vilket inte gör saken mindre extrem. Den hĂ€r sortens gangsterextremism har redan kravlat sig in över grĂ€nslinjen och in det vanliga och hyggliga vardagslivets medvetande. Vilket förstĂ„s Ă€r förfĂ€rligt och pĂ„ sikt riskabelt för samhĂ€llsutvecklingen i stort. NĂ€r gangstermord blir en del av den allmĂ€nna verkligheten sĂ„ förĂ€ndras den allmĂ€nna verkligheten till det sĂ€mre. Ing-Marie Wieselgren var en av de allra ivrigaste och kunniga föresprĂ„karna för envetet förbĂ€ttrade förebyggande insatser som jag nĂ„gonsin trĂ€ffat. Hon gav aldrig upp. 

För det andra: VÀnsterpartiets riksdagsledamöter Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas poserade med flaggor frÄn terrororganisationen PKK i Almedalsparken. PKK Àr terrorstÀmplat sedan lÀnge och - för att citera justitieminister Morgan Johansson - "har mÄnga oskyldiga mÀnniskoliv pÄ sitt samvete." Ledamöternas övertramp Àr för bedrövligt i sig sjÀlvt förstÄs. Men Àn vÀrre Àr att partiledningen inte tillrÀttavisar ledamöternas hyllning av mord och terror. Allra vÀrst Àr att detta parti gör ansprÄk pÄ att diktera en eventuell ny socialdemokratisk regerings politik efter valet. Socialdemokraterna har som ett klassiskt regeringsparti ett sÀrskilt ansvar att hÄlla grÀnslinjen mot det extrema. Politiken fÄr inte tappa all moral och anstÀndighet. Extremism och extremister av olika slag finns tyvÀrr. SÄ ser det ut och sÄ Àr det. Men vi har ett gemensamt ansvar att pressa ut det extrema frÄn den vanliga hyggliga vardagstillvaron i samhÀlle och politik. I det ansvaret fÄr vi aldrig ge upp.

Karta: Donners Plats