Norra Europas största parti har en bra klassisk ledare

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gÀstade nyligen Ekots Lördagsintervju; denna institution i partipolitikens vÀrld.

Magdalena Andersson upptrÀder klassiskt stabilt och mÄngtydigt. Klara besked ska inte ges förrÀn de behöver ges. DÀrför klara ord om Nato, antydningar om nya regeringsunderlag och oklarheter om kommande energimix.

Magdalena Andersson upptrÀder klassiskt stabilt och mÄngtydigt. Klara besked ska inte ges förrÀn de behöver ges. DÀrför klara ord om Nato, antydningar om nya regeringsunderlag och oklarheter om kommande energimix.

Foto: TT

Krönika2023-02-01 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Programledaren Cecilia Strömberg Wallin gjorde ett gott dagsverke och balanserade Magdalena Anderssons förnĂ€mliga insats som klassisk socialdemokratisk ledare för "norra Europas största parti". I den insatsen ingĂ„r klassiskt en tĂ€mligen stor portion av en ibland lĂ€tt burdust framförd vilja att sjĂ€lv bestĂ€mma vad som ska avhandlas. 

"Jag vet, jag Ă€r lite tjatig", sa Cecilia Strömberg Wallin med ett vĂ€nligt leende i rösten och stĂ€llde Ă€nnu en frĂ„ga om vad Socialdemokraterna egentligen vill med kĂ€rnkraften; tĂ€mligen oberörd av att Magdalena Andersson höjde rösten och lĂ€t Ă€nnu ett ordsvall om regeringens energipolitiska tillkortakommanden forsa genom studion. 

Jag vet inte riktigt hur det gick till nÀr S krÄnglade till det för sig i kÀrnkraftsfrÄgan? Kanske var det den tidigare partiledaren Stefan Löfvens avbön som stÀllde till det? Löfven var ordförande i IF Metall och en varm föresprÄkare för mer och ny kÀrnkraft dÄ han i januari 2012 övertalades att stÀlla upp som S-ledare i ett lÀge dÄ partiet var pÄ vÀg att halka ner i avgrunden. Han pressades - kanske av samarbetspolitiska orsaker visavi Miljöpartiet - att glida ur kÀrnkraftfrÄgan och den glidningen kom sedan att prÀgla hela partiet. SÄ kan det ha varit. NÄ, hur som helst; i Lördagsintervjun var det tydligt att Magdalena Andersson inte ville ge nÄgra tydliga besked. FörrÀn precis i slutet dÄ Andersson flaggade för att lÄngsiktigt högre elpriser och nya, mindre reaktorer kan göra det lönsamt att bygga ny kÀrnkraft. Hon markerade ocksÄ att S inte sagt nej till regeringens förslag i budgeten om statliga pengar till kÀrnkraften. SÄ det dÀr lÀr nog lösa sig nÀr det vÀl behöver lösa sig.

Det turkiska krÄnglet i NatofrÄgan gav Magdalena Andersson anledning att tÀmligen naket erbjuda sig att trÀda in som regeringsunderlag i SD: s stÀlle. Programledaren pÄminde om PKK-flaggviftande vÀnsterpartister under Anderssons tid som Natoansökande statsminister; var det verkligen sÄ stora skillnader mot hur det Àr nu med SD-nÀra koranbrÀnnare? FrÄgan tÄl att tuggas pÄ. I det stora hela spelar förstÄs vare sig oreformerade kommunister eller andra tokstollar som brÀnner böcker nÄgon roll. Det som dÀremot har betydelse Àr att Magdalena Andersson upptrÀder som ledare för ett ansvarigt regeringsparti fastÀn hon Àr i opposition. OcksÄ det en klassisk position för en socialdemokrat av Magdalena Anderssons kaliber. Tack för det.