Nån annan har inte ansvaret för din integration

Mustafa Panshiri är född i Afghanistan, uppväxt i Sverige, utbildad till polis och ägnar sig nu åt att genomföra integrationsföreläsningar för nyanlända ungdomar.

Mustafa Panshiris råd vänder sig främst till unga män. Men vi har nog lite till mans och kvinns nytta av att ta till oss hans integrationsråd.

Mustafa Panshiris råd vänder sig främst till unga män. Men vi har nog lite till mans och kvinns nytta av att ta till oss hans integrationsråd.

Foto: Henrik Radhe

Krönika2020-11-08 06:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 I Kvartal.se (4 november) bjuder han på fem handfasta integrationsråd till unga män i utsatta förorter. Råden kan nog till stor del vara nyttiga även för unga kvinnor; skriver Panshiri. Men eftersom hans egna erfarenheter är just den uppväxande mannens erfarenheter så håller han sig till de områden där han känner sig mest hemtam.

Råden är skrivna på ett sådant sätt att de är intressanta är lärorika även för äldre och infödda pojkar som mig själv. Mustafa Panshiri är klok och rak och balanserad på ett samtidigt och mycket konkret sätt. I mitt tycke avslutar han med det allra mest viktiga och grundläggande: Betydelsen av att anpassa sig: "Till dig som är ny i Sverige: Lyssna inte på dem som påstår att anpassning inte är en framgångsrik strategi och att den inte är mödan värd."

Anpassning är en framgångsfaktor för alla människor. Allt går mycket lättare om man visar intresse och anstränger sig för att vara nyfiken och att ta efter koder och förhållningssätt som tillämpas i bekantskapskretsen. Panshiri har också angelägna till råd till oss som "betraktar oss som svenskar" och som tar emot nyanlända. "När ni ser nya svenskar som kämpar med språket och försöker anpassa sig till seder och bruk som anses vara svenska, försök förstå hur oerhört ansträngande anpassningsprocessen är. Det handlar nämligen om att delvis byta identitet." Det är en bra påminnelse från Panshiris sida. Det är sunt och riktigt empati för att det kan ta tid och kan vara mycket svårt att anpassas och integreras.

Mustafa Panshiris första och mest utvecklade integrationsråd till nyanlända pojkar och unga män är att satsa hårt på att "Behärska det svenska språket". Han för ett intressant resonemang om att leva med "binde-strecks-identiteter". Det betyder att man inte snabbt behöver "bli svensk" för att "anamma och förstå svenskheten". Ett sätt att "förstå och anamma" svenskheten är att behärska språket. De nyanlända får raka och konkreta tips: Lär dig fler verb än ”göra”. Lär dig idiomatiska uttryck. (till exempel att krydda språket med ordspråk och sådant.) Undvik svordomar. Samla på nya ord och på synonymer. Mycket bra.

Det allra bästa med Mustafa Panshiris lista - se hela på kvartal.se - är att den utan krusiduller utgår från att det är den enskilde nyanlände som har ansvaret för att integreras. Det går inte att integreras via ombud.