Låt oss tala utan sekretess om ett bättre Sverige

Janne Josefsson har inte lagt sig i soffan sedan karriären på SVT: s flaggskepp Uppdrag Granskning avslutats. Josefsson är bland mycket annat återkommande krönikör i Dagens Nyheter.

Här ligger Janne Josefsson förvisso i soffan. Men när han stiger upp så har han ofta en förmåga att sätta fingret på saker och ting som skaver och oroar i samhället.

Här ligger Janne Josefsson förvisso i soffan. Men när han stiger upp så har han ofta en förmåga att sätta fingret på saker och ting som skaver och oroar i samhället.

Foto: TT

Krönika2022-11-12 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin senaste text (10/11) konstaterar han med sedvanlig och burdus rättframhet att "Häxbrygden i Sverige är skapad av makthavare som nu inte längre vet, om det ens är möjligt att vi ska få ett gott, välmående land för alla. Nu är det hårdare tag som gäller, oavsett regering."

Josefsson kringelikrokar inte i onödan utan placerar sig med några drastiska ordval mitt i den politiska debatt som präglat och låst utvecklingen i Sverige under lång tid. Han nämner lagar om bland annat visitationszoner och anonyma vittnen som den nya regeringen vill införa: "Är det början på ett mer rasistiskt och fascistiskt Sverige? Jag är inte säker på det. (--) Vad kan det leda till? Till ett bättre Sverige? Svaret på den frågan är om möjligt ännu svårare att vara säker på."

Sannolikt, som jag ser på saker och ting, så behöver vi nu en period av hårdnad hårdhet mot de hårda om vi vill ha ett "bättre Sverige" som fortsätter att vara Sverige. Den hårda politiken är givetvis inte riskfri; det kan spilla över på samhällsbygget i stort. Just rasism och fascism och sådant där ser jag mest som modeord som trängt in från ytterkanterna i samhället. Kloka politiker i vänsterhögermitten ska inte älta om dylikt för mycket. Kloka politiker tar istället itu med det som kan göras här och nu för att dämpa problemtillväxten och den sjunkande tilliten i samhället. 

Ett stort och viktigt område handlar om statsförvaltningens möjligheter att öka tilliten och tryggheten i samhället. Efter decennier av prat och tjat och utredningar så är det dags för en förvaltningspolitisk reform av sekretessen mellan olika myndigheter. Sekretessen bildsätter en lättlurad stat lika effektivt som vad det öppna tiggeriet på gator och torg bildsätter ett skitsamhälle som ingen vettig människa vill ha.

Sekretessen har denna vecka ännu en gång seglat upp som orsak till att bedrägerier mot skattebetalarna kan fortgå; denna gång i form av organiserade stölder av pengar avsedda för läxhjälpsinsatser.

TT berättar att sekretessen hindrat Skatteverket från att larma om stölden av läxhjälpspengarna: "I en egen granskning beskrev Skatteverket risken för att bidragsintäkter används till privata levnadskostnader som "överhängande". Men Skolverket får inte underrättas om sådana misstankar, då myndigheten inte omfattas av bidragsbrottslagen."

Jag tror att de allra flesta vill ha ett bättre Sverige. Låt oss tala öppet om det. Utan sekretess.