HÀr kan S vara starkt pÄdrivande i opposition

Politik Àr som bekant det möjligas konst. Vilket Magdalena Andersson visade nÀr hon höll ett gediget oppositionsledartal i Almedalen pÄ torsdagen.

Magdalena Andersson talade pÄ torsdagsförmiddagen inför cirka 3500 mÀnniskor i publiken.

Magdalena Andersson talade pÄ torsdagsförmiddagen inför cirka 3500 mÀnniskor i publiken.

Foto: TT

Krönika2023-06-30 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Trots att det allra mesta som Ă€r möjligt att pĂ„verka med politik i det svenska samhĂ€llet i allt vĂ€sentligt emanerar frĂ„n de tidigare Ă„tta Ă„ren av S/MP-regeringar och somligt har sitt ursprung i regeringar lĂ„ngt tidigare Ă€n sĂ„, sĂ„ lyckades Magdalena Andersson frammana en bild av att det just nu Ă€r mycket brĂ„ttom att regeringen vidtar en rad akuta Ă„tgĂ€rder och drastiskt Ă€ndrar sin politik för att fĂ„ tillvaron pĂ„ nĂ„gorlunda rĂ€tt köl. I sjĂ€lva verket har nog Socialdemokraterna en mer verklighetsnĂ€ra attityd nĂ€r de i ett utspel den 27 juni hĂ€vdar att: "Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson lovade i valrörelsen en rivstart och ett ”paradigmskifte i svensk politik”. NĂ€r Socialdemokraterna nu i sin roll som opposition granskar det första riksdagsĂ„ret Ă€r det tydligt att paradigmskiftet lyser med sin frĂ„nvaro och att regeringen verkar handlingslösa."

NÀr det gÀller stora och strukturella frÄgor som verkligen pÄverkar ett lands utveckling sÄ talar vi om ganska lÄnga tidsramar. Magdalena Andersson luftade till exempel i sitt tal kritik mot den nya regeringens ovilja att skydda mer natur. "Hur kommer Sverige att se ut om den politiken fÄr fortsÀtta i tjugo Är", frÄgade Andersson? Det Àr ett rimligt perspektiv. Det gÀller, för att anvÀnda en liknelse frÄn en annan het frÄga, att kunna skilja mellan vÀder och klimat. VÀder Àr nu och klimat Àr dÄ, nu och sedan. En regering som Ànnu inte ens hunnit bekÀnna fÀrg med en helt egen och genomarbetad statsbudget kan kort sagt inte lastas eller hyllas för nÄgot sÀrskilt konkret av betydelse.

Vad som dĂ€remot kan diskuteras och kritiseras pĂ„ ett mer trovĂ€rdigt sĂ€tt Ă€r betydelsen av den nya regeringens anmĂ€lda utredningar och beslut om bland annat en ny socialtjĂ€nstlag, mer kĂ€rnkraft, dubbla straff för gĂ€ngkriminella och uppstramningar av arbetskraftsinvandringen. Och blir skolan bĂ€ttre med "mer böcker och fĂ€rre paddor" i verksamheten? 

Magdalena Andersson har att gĂ„ en svĂ„r balansgĂ„ng. Å ena sidan gĂ€ller det att sĂ„ lĂ„ngt som möjligt försöka upptrĂ€da som ett stabilt regeringsparti. Vilket betyder att inte hĂ„rdnackat motsĂ€tta sig sĂ„dant som man vet kommer att behövas Ă€ven efter valet 2026. Å andra sidan gĂ€ller det att föra en rak och saklig kritisk debatt om sĂ„dant som man anser vara felaktiga vĂ€gval. Finansieringen av vĂ€lfĂ€rden i kommuner och regioner Ă€r ett sĂ„dant omrĂ„de dĂ€r S har möjlighet att vara starkt pĂ„drivande i opposition.