Folkhemmet Sverige är inte förenligt med vad som helst

Det är ingen tvekan om att misskötseln av invandringspolitiken har orsakat många och svåra problem i det svenska samhället.

Justitieminister Gunnar Strömmer hoppas på samarbete med Socialdemokraterna för att kunna förbättra vår grundlag när det gäller medborgarskap. Ett svenskt medborgarskap kan inte vara förenligt med vad som helst. Samarbete i dessa frågor bör vara självklart för Socialdemokraterna; Folkhemmets skapare och kreatör.

Justitieminister Gunnar Strömmer hoppas på samarbete med Socialdemokraterna för att kunna förbättra vår grundlag när det gäller medborgarskap. Ett svenskt medborgarskap kan inte vara förenligt med vad som helst. Samarbete i dessa frågor bör vara självklart för Socialdemokraterna; Folkhemmets skapare och kreatör.

Foto: TT

Krönika2023-11-27 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Problem som i den nära nutiden framförallt har burits fram och uppmärksammats av Sverigedemokraterna. De invandringsrelaterade samhällsproblemen har samtidigt en äldre historia av att ha undvikits genom ett klokt och medvetet samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i riksdagen. Förmånliga välfärdsstatsländer som Sverige med höga skatter och med reglerade arbetsmarknader lever i symbios med en begränsad invandring. Så är det bara. 

Nu handlar en stor del av det politiska uppdraget i Sverige om att säkra ordningen i välfärden och på arbetsmarknaden genom att på många vitala områden genomföra reformer som gör vårt land starkare och säkrare igen. En viktig diskussion i det sammanhanget handlar om det svenska medborgarskapets värde. 

Dels behövs rutiner som innebär att de som önskar att bli svenska medborgare i vuxen ålder får kvalificera sig för medborgarskapet genom skötsamhet, uppnådda kunskaper i svenska språket, och om Sverige som samhälle. Här är förändringar på gång som har stöd hos de tre stora partierna. Vilket är mycket positivt därför att det kommer att bryta en lång epok där det svenska passet delats ut till i stort vem som helst som har bott i Sverige en viss tid. 

Det pågår också en knivigare diskussion om möjligheterna att återkalla ett medborgarskap. Sådana möjligheter finns i folkrätten. Den som fått sitt medborgarskap genom att lämna felaktiga uppgifter och/eller använt hot eller mutor och den som har tagit värvning i annan stats tjänst eller begått systemhotande brott kan bli av med sitt medborgarskap. Men i vår grundlag - till skillnad mot de flesta andra länder i Europa - slås fast att ingen som är eller har varit bosatt i Sverige får fråntas sitt medborgarskap. Det behöver förändras. Vilket utredningar under såväl S-regeringar (2006) som borgerliga regeringar (2013) har kommit fram till. 

Justitieminister Gunnar Strömmer har i ett inlägg på Facebook (25 november) förhoppningar om en "saklig och nyanserad diskussion" i ämnet. Det borde vara möjligt. Vi ska inte göra någon statslös. Men vi ska göra vad vi kan för att se till att medborgarskapets värde och integritet värnas mot terrorister och bedragare. 

Här behöver de tre stora partierna enas. Medborgarskapet är inte ett politiskt spel vilket som helst. Medborgarskap är Sveriges folkligt statliga kärna och essens. Folkhemmet Sverige är inte förenligt med vad som helst.