Då är det godnatt för Socialdemokraterna

Centerpartiledaren Annie Lööf återinträdde på den politiska scenen på lördagen.

Sommartal på Långholmen på lördagen.

Sommartal på Långholmen på lördagen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-08-30 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon sommartalade på Långholmen i ett småregnigt Stockholm. Hon lät sig inte för en sekund påverkas av det allvarliga inrikespolitiska läget: Islamska kravaller i Malmö, två gängmord i Stockholm bara denna vecka, kriminella gäng  som upprättar vägspärrar i Göteborgs förorter och en rikspolischef som om vädjar om "hjälp" för att polisen ska klara sitt operativa arbete i samhället valdes effektivt bort i hennes manus. 

Hon höll sig i stället till grundrytmen på DN: s ledarsida som (30/1) klagade på bristen av reformer ("om man bortser från tävlan i restriktiva åtgärder mot nya flyktingar") för att förbättra integrationen. Enligt DN är liberalisering av hyresmarknaden och arbetsmarknaden  två viktiga integrationsreformer: "Januariavtalet innebar små och otillräckliga men ändå förändringar i rätt riktning (--). Vi väntar dock fortfarande på leverans, liksom på en utlovad och välbehövlig skatteomläggning med sänkta inkomstskatter och tilltäppta avdrag och undantag."

Annie Lööfs och DN: s förhållningssätt är inte helt verklighetsbefriat. De reformer de nämner kan säkerligen ha sin påverkan på integrationen på sikt. Sett till dagens verkligheter i samhället är emellertid Lööfs och DN: s politiska prioriteringar långt utanför det mittfält där huvuddelen av medborgarna alltmer tydligt befinner sig. 

Centerpartiet och DN gör ju som de vill. Det som oroar mig är däremot det mycket svåra läge som Socialdemokraterna försatt sig i. Partiet är i Januariavtalet helt omringat av partier som á la C förnekar den mycket höga invandringens samband med tunga samhällsproblem som fattigdom, kriminalitet, utanförskap och arbetslöshet. S har samtidigt dömt ut SD som fascister/nazister/rasister och har även visat upp inkompetens när det gäller förmågan att få till överenskommelser med Moderaterna. 

Rikspolischef Anders Thornberg säger till polisens hemsida (29/8): "De kriminella behöver försvinna från våra gator och torg så att inte fler hänsynslösa brott begås. När det sker är det nödvändigt att övriga samhället kraftsamlar så att det inte fylls på och att fler unga män rekryteras in i kriminalitet." Tydligare än så kan knappast en myndighetschef uttala sig om behovet av begränsad invandring av alla kategorier. 

Socialdemokraterna är nu i ett läge där man riskerar att vända ryggen åt såväl polisen som åt stora och breda medborgargrupper. Sådant kan kanske Centerpartiet gynnas av i sin nisch. För Socialdemokraterna vore det däremot god natt. 

Annie Lööfs attityd i politiken är inte hoppingivande för Stefan Löfven.
Annie Lööfs attityd i politiken är inte hoppingivande för Stefan Löfven.
Karta: Långholmen