BlÄgrön höger testar den nya S-ledningens förmÄgor

PÄ moderaternas stÀmma i Helsingborg under den gÄngna helgen beslutade ombuden bland annat om ett miljö- och klimatpolitiskt program med rubriken "Grön Höger".

Moderatledaren Ulf Kristersson var pÄ gott humör nÀr han pÄ lördagen talade pÄ partiets stÀmma i Helsingborg.

Moderatledaren Ulf Kristersson var pÄ gott humör nÀr han pÄ lördagen talade pÄ partiets stÀmma i Helsingborg.

Foto: TT

Krönika2021-10-25 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag lyssnade pĂ„ debatten om och med den gröna högern under nĂ„gra timmar pĂ„ lördagen. Under en ganska lĂ„ng period har jag upplevt det som om partiet ogĂ€rna talade om sig sjĂ€lv som höger. Men pĂ„ senare tid har jag hört och sett partiledaren Ulf Kristersson sjĂ€lvklart och utan snirklingar och krusiduller tala om Moderaterna som det sjĂ€lvklara högerpartiet i svensk politik. Och nu alltsĂ„ en Grön Höger i klimatfrĂ„gan. Av stĂ€mmans hĂ€ndelser, samtal och tal att döma sĂ„ skulle jag tro att Moderaterna tĂ€nker som sĂ„ att om vi Ă€r tydliga och stolta över att vara ett högerparti som har ett samarbete pĂ„ gĂ„ng med tre andra partier dĂ€r vi Ă€r hyfsat överens om fĂ€rdriktningen i tunga frĂ„gor för medborgarna sĂ„ kommer blicken att riktas mot vĂ€nster för att ta reda pĂ„ om ocksĂ„ de Ă€r överens i de frĂ„gor som svenskarna tycker Ă€r viktigast. Vilket kan stĂ€lla till problem för de regerande Socialdemokraterna. Det Ă€r nog inte sĂ„ lĂ€tt att fĂ„ med sig C, V och MP pĂ„ vad som behöver göras mot gangsterkriminalitet, integrationsproblem och hög invandring. SĂ„ Ă€r det kanske tĂ€nkt. ModeratstĂ€mman utstrĂ„lade ocksĂ„ sjĂ€lvförtroende. "Det Ă€r ni som har fel och vi som har rĂ€tt", sa Kristersson i sitt stĂ€mmotal med adress till Socialdemokraterna. 

I sitt tal pÄ stÀmman vÀnde sig Ulf Kristersson dessutom direkt till socialdemokratiska vÀljare med frÄgan "fÄr jag lÄna din röst i nÀsta val?" Moderaterna hoppas att vÀljare som brukar rösta pÄ S för att de " i vart fall kan sköta landet" nu ser att S Àr "beroende av Miljöpartiet vilket gör förnuftig politik omöjlig i stora frÄgor." M ber dÀrför om att fÄ lÄna deras röster i upp till Ätta Är för att "fÄ ordning pÄ Sverige nÀr det gÀller klimathotet, energibristen, kriminaliteten, det dödliga vÄldet, utanförskapet och bidragsberoendet." Det Àr vÀldigt jÀmt mellan S- och M-blocket. Den kommer att vinna som lockar vÀljare över blockgrÀnsen. S-vÀljare som gick till M 2006 var avgörande för Alliansens framgÄng. Det kan sÄ klart hÀnda igen. Enligt SCB: s senaste undersökning (maj/juni 2021) tappar S vÀljare till M (och SD) i mÀtbar omfattning. Uppdraget för den nya S-ledning som snart vÀljs Àr att fÄ stopp pÄ vÀljarmigrationen till M och SD. Annars Àr det kört. Det vill till att ta itu med de tunga samhÀllsproblemen vi har pÄ ett sÀtt som verkligen ger eko hos S-vÀljare som kan tÀnka sig att lÄna ut sin röst till den blÄgröna högern.