Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Elevinflytande är blaha-blaha"

Samir El-Sabini vann Hisingen Open i schack för 13-åringar år 2002. Häromkvällen var Samir - nu vice ordförande i Sveriges Elevråds Centralorganisation (SECO) - på Bergslagsgården vid Skvallertorget i Norrköping.

Norrköping2009-03-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Jag var där och lyssnade när han, Robert Pawlik, Teresa Carvalho, Lotta Ilona och Alexander Haddad diskuterade gymnasieelevers inflytande på sina skolor och över sin utbildning.

Samir El-Sabini har lagt sin schackkarriär på hyllan. Men känslan för drag har han behållit. Efter några minuters debatterande hade El-Sabini placerat sig i slagläge på spelplanen. "Elevinflytande är blaha-blaha", sa Samir. En spelöppning som heter duga. Inte riktigt vad jag väntat mig från en förtroendevald i SECO.

n n Det Samir El-Sabini vände sig mot var uppfattningen att det skulle finnas en särskild sorts inflytande för elever. Inflytande och rättigheter bör vara självklart för elever likaväl som för alla andra.

Robert Pawlik arbetar som demokratiassistent på De Geer skolan i Norrköping. Han beskrev sig som ett slags tjänsteman för elevrådets styrelse. Pawlik hade även han talets och debattörens gåva. Han proppade sina inlägg med vardagliga och konkreta exempel på inflytande och brist på inflytande. Pawlik ansåg att elevernas engagemang hade falnat något sedan De Geer avskaffat sin styrelse med elevmajoritet. Alexander Haddad är ordförande för Norrköpings Elevråd. Föreningen omfattar elever vid Norrköpings fyra kommunala gymnasieskolor. Han pläderade inspirerat och skickligt för att öppna "alla dörrar" för elevernas inflytande. Om eleverna känner att deras åsikter och uppfattningar värderas lika högt som lärarfackets och rektorns så kommer engagemanget att öka.

Även om inte gränslinjerna var spikraka mellan debattörerna så uppfattade jag det som om Samir El-Sabini och Teresa Carvalho stod längst ifrån varandra i synen på elevinflytande. Teresa är ledamot för S i Norrköpings gymnasienämnd. Hon argumenterade redigt och klokt för det representativa inflytandets modell. Elevråd väljer sina styrelser och styrelserna utser sina representanter till gymnasienämndens möten. El-Sabini hävdade å sin sida varje elevs rättighet att ha ett personligt inflytande var det viktigaste. Men som sagt; ingen avfärdade helt någon av de andras ståndpunkter eller argument.

Lotta Ilona från SSU i Norrköping var en av dem som arrangerat debatten. Lotta använde inga överord när hon sammanfattade diskussionen som "eminent".

n n Jag kan ärligt talat inte påminna mig att jag någon gång tidigare hört fyra så pass unga människor argumentera så övertygande och underhållande för sina uppfattningar.

Kärnfrågan om vilket inflytande som gymnasieungdomarna vill och ska ha, lär fortsätta diskuteras. Skolor är till sin natur kollektiva företeelser. Men det hindrar inte för ett ögonblick att varje elev ska ha en självklar rätt att styra och påverka sin egen utbildning.

Läs mer om