Socialdemokraterna driver på för Nato och stridsflyg

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson meddelade på torsdagen att hon och Socialdemokraterna vill att Sverige ska bistå Ukraina med stridsflygplanet JAS Gripen.

Magdalena Andersson vill att Sverige - så fort som vi är fullvärdiga medlemmar i Nato - ska bistå Ukraina med JAS Gripen stridsflygplan.

Magdalena Andersson vill att Sverige - så fort som vi är fullvärdiga medlemmar i Nato - ska bistå Ukraina med JAS Gripen stridsflygplan.

Foto: TT

Ledare2023-08-25 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Ryssland får inte vinna det här kriget. Det handlar om ukrainarnas rätt att leva i frihet och demokrati. Men det handlar också om oss. Om hela Europas och vår framtid," sa Magdalena Andersson vid en pressträff på riksdagen. 

Det är ett bra besked från Socialdemokraterna. Partiet har gjort en snabb kursomläggning sedan vårvintern 2022 då Ryssland inledde sitt fullskaliga militära angrepp på Ukraina. Då var S i regeringsställning och togs liksom på sängen av frågor om vapen till Ukraina och om behovet av ett svenskt medlemskap i Nato. Man intog en klart defensiv inställning till att börja med. Vilket är rimligt. När dåvarande statsministern Magdalena Andersson fick saker och ting mer klara för sig agerade hon snabbt både i fråga om Nato och när det gällde vapenleveranser till, som det heter, "krigförande länder" som Ukraina. Sedan dess finns en mycket stor majoritet i den svenska riksdagen för att ge även militärt stöd till Ukraina. 

Genom sitt klara besked om att Sverige borde ta ytterligare ett steg och leverera JAS Gripen till Ukrainas försvar så har Socialdemokraterna gått från att vara sist på bollen till att vara först. Efter den ukrainske presidenten Zelenskyjs besök i Sverige förra helgen sa statsminister Ulf Kristersson att regeringen i nuläget inte har några planer på att skicka Gripen till Ukraina – men att man inte utesluter någonting i framtiden. Det är bra att Socialdemokraterna trycker på inför framtida beslut och tydligt visar var riksdagens största parti står i frågan.

Sverige är ett litet land i det stora kollektiv av väststater som ingår som icke krigförande länder på Ukrainas sida. Från och till spekuleras det om att solidariteten i västländerna ska tunnas ut i takt med att kriget blir alltmer långdraget. Den tyska regeringen framstår som allmänt ovillig och i USA luftas ofta ovilja till fortsatt stöd från republikanskt håll. Därför var det mycket glädjande att USA nyligen gav klartecken till Danmark, Nederländerna och Norge att bistå Ukraina med amerikanska F-16 stridsflygplan. Det socialdemokratiska initiativet skyndar på ett liknande beslut i Sverige. Men det finns en hake. Socialdemokraterna markerade att vi behöver vara fullvärdiga medlemmar i Nato innan vi kan skeppa iväg JAS Gripen österut. Utan Nato militärt i ryggen står vi nämligen allt mer skyddslösa för varje vapen vi avstår till andra fronter. Och utan Nato ökar risken för att vi är nästa front.