Ett viktigt steg för socialdemokratin

Det kommer att behövas fler steg i samma riktning för att S ska Ätervinna förtroende och trovÀrdighet i mÄnga medborgares ögon.

Lars TrÀgÄrdh har mÄnga tankar och kunskaper om Sverige och det svenska och om politik. Socialdemokraterna har pÄ senare tid sÄ att sÀga levandegjort TrÀgÄrdhs forskning om hur man inte bör göra.

Lars TrÀgÄrdh har mÄnga tankar och kunskaper om Sverige och det svenska och om politik. Socialdemokraterna har pÄ senare tid sÄ att sÀga levandegjort TrÀgÄrdhs forskning om hur man inte bör göra.

Foto: Ersta Sköndal

Ledare2019-12-10 05:15
Detta Àr en ledare. Folkbladets ledarsida Àr oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Stefan Löfven och socialdemokraternas partisekreterare Lena RĂ„dström Baastad argumenterar nu – senast i Aftonbladet 8/12 – för den ”mellanvalsstrategi” som nyligen antogs för att hĂ„lla partiet nĂ„gorlunda vĂ€l kvar pĂ„ banan i den turbulenta samtiden: VĂ€lfĂ€rden ska vĂ€rnas och utvecklas och kriminaliteten ska motverkas och i görligaste mĂ„n helst avvecklas.

Löfven och RĂ„dström Baastad skriver: ”En stor invandring under kort tid har försvĂ„rat integrationen av de som kommit. Fokus nu kan inte vara pĂ„ stor migration, det mĂ„ste vara pĂ„ snabbare integration. Och de vĂ€rderingar som byggt Sverige starkt ska Ă€ven gĂ€lla i integrationsarbetet.”

MĂ€ngder av vĂ€ljare har sökt sig frĂ„n Socialdemokraterna och till SD. Partibytesströmmarna har en lika enkel som uppenbar förklaring: Alltfler anser att SD har och har haft rĂ€tt om invandringen medan S och övriga partier har hukat i buskarna och kastat bannbullor om rasism och nazism över sina forna vĂ€ljare.  

DĂ€rför Ă€r det ett viktigt steg i rĂ€tt riktning att Löfven och RĂ„dström Baastad nu gör klart att ”en stor invandring under kort tid har försvĂ„rat integrationen.” Jag tror det kommer att behövas fler steg i samma riktning för att S ska ha chansen att Ă„tervinna förtroende och trovĂ€rdighet i mĂ„nga medborgares ögon. 

Statsministerns och partisekreterarens budskap i Aftonbladet Ă€r till exempel oförenligt med en regeringspolitik som likt nu uppmuntrar och förstĂ€rker en ökad invandring frĂ„n just de regioner i vĂ€rlden som har som allra svĂ„rast att snabbt anpassas till ett produktivt liv i en modern vĂ€ststat som Sverige.  

Kanske Ă€r det ocksĂ„ sĂ„ som historieprofessorn Lars TrĂ€gĂ„rdh lyfter fram i en artikel pĂ„ kvartal.se (8/12) att ”Folkhemsfanan Ă€r pĂ„ vĂ€g att överlĂ€mnas till SD”? TrĂ€gĂ„rdhs poĂ€ng Ă€r att S gĂ„tt vilse bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller Sverige och det svenska och nĂ€r det kommer till den gemensamma vĂ€lfĂ€rden.  Han avslutar med en kĂ€rnfull iakttagelse som vĂ€l illustrerar de besvĂ€r och problem som lĂ„sningarna i konstiga politiska block har skapat: ”Utan karta, utan kompass, utan kraftfulla politiska ledare. Förutom kanske SD och Åkesson som förstĂ„r vikten av att bejaka Sverige och V och Sjöstedt, som inser vikten av den gemensamma vĂ€lfĂ€rden. Men symptomatiskt för det politiska moraset i Sverige just nu Ă€r att just dessa partier Ă€r uteslutna frĂ„n att medverka i det politiska samtalet om vĂ„r gemensamma framtid.”

SD och Åkesson Ă€r redan dĂ€r sedan lĂ€nge. Men kan det vara sĂ„ att Ă€ven V och Sjöstedt Ă€r pĂ„ vĂ€g att hitta en meningsfull och samhĂ€llsnyttig plats i politiken? Tanken svindlar.  

Karta: SveavÀgen 68