Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lisskulla gestaltar den vävda staden

Staden med dess puls, möten, neonfärger och rutnät har inspirerat Lisskulla Moltke-Hoff i utställningen Vävd stad - The woven city som öppnar på Verkstad i dag.

Utställningen Vävd stad - The woven city på Verkstad knyter an både till Norrköpings historia som textilstad, men även konstnären Lisskulla Moltke Hoffs bakgrund som vävare.

Utställningen Vävd stad - The woven city på Verkstad knyter an både till Norrköpings historia som textilstad, men även konstnären Lisskulla Moltke Hoffs bakgrund som vävare.

Foto: Robert Svensson

norrköping2010-02-18 03:00
Filmaren Lisskulla Moltke-Hoff knyter i utställningen an till Norrköpings historia som textilstad, men även sin egen textila bakgrund som vävare.
– Jag har jobbat med film i trettio år, men nu plötsligt har jag börjat jobba med filmer som är vävda. Det är nog naturligt. Cirklarna sluts, säger Lisskulla Moltke-Hoff.
Videoskulptur
Det dominerande verket i utställningen är videoskulpturen Vävd stad, som till en början var tänkt att visas på Kraftstationen i Drags. Det består av en vävd konstruktion på vilken en animerad film projiceras. Med sin Norrköpingsgula nyans med svarta fält för den tankarna till den näraliggande byggnaden Strykjärnet.
Lisskulla Moltke-Hoff ser likheter mellan staden och väven – båda består av korsande trådar som tillsammans får styrka och funktion. Staden med dess arkitektoniska uppbyggnad med fönsterinrutade fasader bildar repetitiva mönster, och i ett fågelperspektiv får stadens belysning och infrastruktur en abstrakt form som även den kan påminna om vävda textila mönster.
I utställningen visas också tre andra videobaserade verk som alla berör temat: Långsam liten mosaik, Manhattan Deconstructed och Tygbiten.
Till Mexiko
Det senare är en abstrakt video vars ljudspår berättar textilindustrins historia. Ljuden är dokumentära och kommer bland annat från Stadsmuseets vävmaskiner. I filmens slutskede får det färdigvävda tyget karaktären av ett modernt kretskort.
Installationen Manhattan Deconstructed bygger på en film av olika textilbyggnader i New York medan Långsam liten mosaik är videomåleri som till sin form passar in i utställningen.
Senare i vår kommer Vävd stad att visas på ett textilmuseum i Oaxaca, Mexiko. Staden är liksom Norrköping en gammal textilstad.
Där sluts också cirkeln – Mexico har haft stor betydelse för Lisskulla Moltke-Hoffs skapande. Det var där hon en gång lärde sig både vävandets och filmens hantverk. De två hantverk som i Vävd stad – The woven city flätas samman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!