Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stämplad på lösa grunder

I våras satte Arbis upp sin musikalvarieté om Zarah Leander. Den ger oss en bredare bild av henne än som enbart den nazispion hon utmålats som. Nu ger författaren Bosse Schön, som skrivit den mycket uppmärksammade tv-serien "Svenskarna bakom Hitler" och boken "Järnkorset" ut en bok om Zarah Leanders liv baserad på uppgifter ur Säpos tidigare hemliga arkiv.

Foto:

Norrköping2008-06-10 03:00
- Jag hade inte alls någon tanke på att skriva en bok om Zarah Leander, men när Säpos arkiv öppnades för allmänheten så började jag läsa akten om Zarah Leander och upptäckte att mycket som vi tagit för sanning när det gällt Zarah Leander i själva verket rör sig om rykten, säger Bosse Schön. Han berättar att trots att det gått 70 år sedan Zarah Leander skrev sitt första filmkontrakt med nazityskland är hon fortfarande av många stämplad som en hängiven nazist och en kallhamrad nazispion. - När jag berättade om min kommande bok för en ledande socialdemokrat i södra Sverige blev han alldeles högröd i ansiktet och sa "Den där jävla nazikärringen". Ingen gloria
Bosse Schön har inte för avsikt att glorifiera Zarah Leander. Han vill liksom Gerhard Grafström som skrev manuset till "En stjärna, en saga en sång" som spelas på Arbis, visa att det finns en annan sida, att bilden av Zarah Leander inte är enbart svart eller vit. Zarah Leander skrev två memoarböcker, i sin andra bok "Zarah" som kom 1972 skriver hon: "Inte ens i graven blir jag fri från hutlösa beskyllningar, ärevördiga rykten, obestyrkta tillvitelser. Alla fantastiska lögner och halvsanningar om mig och min person lever som vita maskar i det fördolda, i tidningarnas arkiv. Okontrollerade av nya okunniga som inte var med på den tiden det begav sig och inte vet vad de måste kontrollera". "Fler medlöpare"
När man ser vad som står i Säpos hemligstämplade akt om Zarah Leander är det svårt att inte ge henne rätt. - Efter att jag läst vad som skrivits om henne kan jag inte annat än hålla med henne, säger Bosse Schön. Och hur kom det sig att just Zarah Leander blivit bespottad av alla för sin tid i Tyskland, när andra enligt Bosse Schön gått i det närmaste helt fria från svenskt spottande? - Några av de idag mest kända nazisterna och Hitlerbeundrarna var Ikeas grundare Ingvar Kamprad, filmregissören Ingmar Bergman (som grät när Hitler hade motgångar och som jublade när han segrade) och akademiledamoten, författaren och centerpolitikern P O Sundman. Så Zarah Leander var som hon själv skriver i sina memoarer inte ensam om att springa Hitlers ärenden, säger Bosse Schön. Memoarer
I sin bok om stjärnan låter han oss ta del av delar av Zarahs memoarer, bland annat där hon skriver om att hon var tämligen dåligt underrättad om det som hände i Berlin under kriget - men att hon inte var ensam. "Ingen spottar på Ingrid Bergman som filmade i nazityskland - filmen hette "De fyra gesällerna" - ingen spottar på alla de artister som genom mej sökte engagemang hos UFA, provfilmade, underkändes och reste hem igen. Ingen spottar på svenska industriföretag som sålde all malm de kunde bryta till Tysklands rustningar och fortsatte med det långt efter att jag brutit mitt kontrakt och rest hem till Lönö (1942) Ingen spottar heller på svenska skogsägare och sågverkspampar som sålde allt vad råvaror och halvfabrikat de hade till Tyskland. Jag sålde min röst och det har jag fått äta upp i snart 20 år".
- Jag var både bedrövad och kände en stor sorg och stark medkänsla när jag lade ifrån mig Säpo-akten. Plötsligt stod det klart för mig att Zarah Leander varit utsatt för en hänsynslös historieförfalskning som likt en skugga förföljde henne ända fram till randen av hennes grav. - Hon baktalades av män med makt som behövde en syndabock som lockade till sig alla strålkastarna medan de som inom politiken, näringslivet och media under kriget gjort långtgående eftergifter gentemot nazityskland sökte skydd i mörkret. Kjolskräck
- De drabbades också av "kjolskräck" och provocerades av Die Leanders småkaxiga och stolta framtoning. - De tålde inte att hon sa saker som: "De må skälla mig för diva, men jag vågar vara som jag är i ett samhälle där alla ska vara lika." Kanske var det därför männen hos statspolisen i Norrköping och "agenterna" på sjätte roteln i Stockholm teg om det de visste - nämligen att hon vare sig var nazist eller nazispion. På sin höjd, som så många andra, "tyskvänlig". I stället för att läcka uppgiften till media underblåste poliserna, med sitt tigande, moralpaniken kring denna vår efterkrigstidens största diva, säger Bosse Schön. Fel måttstock
- Om Zarah Leander ska "dömas" för sitt agerande under andra världskriget ska hon det utifrån en måttstock som består av eftergifter som att 1,3 miljoner tyska frontsoldater tilläts åka tåg genom Sverige, vår export av malm och så kallat "tysktimmer", samt faktum att företag avskedade judar i ledande positioner efter påtryckningar från nazityskland, säger Bosse Schön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!