Festivalbesökare blev hjältar i blixtdramat

Mitt bland festivalbesökarna på Bråvalla slog blixten ned med förödande kraft. Linköpingskillen Niklas Nordsjö är en av hjältarna som avbröt festen för att rädda liv. – Jag kastade ölen och sprang. Men vi var många som hjälptes åt. Alla gjorde vad de kunde.

Foto: Leif Hallberg

BRÅVALLA2014-06-28 07:15

Det var vid 14-tiden på fredagen som blixten plötsligt slog ner mitt bland festivalbesökarna på campingen.

Flera personer fick föras till sjukhus – allvarligast skadad blev en 20-årig man från Bromma som nu vårdas på intensivvårdsavdelning. I ett tidigt skede beskrevs tillståndet som livshotande. De fem andra ungdomarna blev lindrigt skadade.

Festade femtio meter bort

Omkring 50 meter från blixtnedslaget festade Niklas Nordsjö med kompisgänget i hällregnet.

– Vi hörde en helt sjuk smäll och folk började skrika. När vi tittade ditåt, låg tre människor på marken. Jag kastade ölen och sprang.

Niklas Nordsjö är officer i helikopterflottiljen och kan hjärt- och lungräddning. Tillsammans med fem-sex personer i kompisgänget skyndade han sig till platsen, där det luktade bränt.

– Jag tog tag i en av dem. Han andades, men var borta, låg och skakade och ögonen flimrade. Det blödde från ena ögonbrynet, berättar Niklas Nordsjö.

Återupplivning

På platsen hittade de också en kvinna som var fysiskt skadad, som en kompis till Niklas hjälpte, medan han gick vidare till nästa, 20-årigen, som inte hade någon puls eller andning. Skjortärmen var borta och han blödde och var svedd på ena sidan av kroppen.

– Jag fick känslan att han kan ha varit den som blev träffad. Han var alldeles svart på armen, hade ingen puls och andning.

Tillsammans med andra på platsen satte han igång hjärt- och lungräddning.

– Det kom en kille som hjälpte till och gjorde jättefina inblåsningar och kompressioner. Han var grym. Det var verkligen mycket duktigt folk, säger Niklas Nordsjö, som är mån om att inte framstå som någon ensam hjälte.

"Alla hjälptes åt"

Han berättar att många skyndande sig till olycksplatsen för att hjälpa till, bland annat med sådant som att hämta sovsäckar att täcka de chockade och skadade med.

– Regnet vräkte ned, så det var ju ganska kallt. Alla hjälptes åt och gjorde något bra. Det var snyggt jobbat.

– Sjukvårdspersonalen kom snabbt till platsen med deff-apparat (hjärtstartare, reds anm). Jag tycker att det blev ett jättebra omhändertagande, det får du gärna skriva.

På campingplatsen någon timme efter åskovädret och dramat är han samlad och lugn.

– Det kändes lite som en övning. Chocken kommer kanske senare. Blixten kunde lika gärna ha slagit ner i vårt tält, det kunde lika gärna ha varit vi, säger han.

"Skakade i hela backen"

Några festivalbesökare som var inne i sitt tält alldeles närheten av blixtnedslaget vittnar om att det ”skakade i hela backen”. I chokladhjulet på tivolit en bit från platsen jobbar Marie Fredriksson:

– Det var en jädra smäll, och det kändes riktigt obehagligt. Sedan hörde vi vad som hänt. Det känns så fruktansvärt tragiskt, säger hon.

Flera chockade

Sex-sju personer, många av dem unga, chockades i samband med olyckan. Kommunens socialtjänst har lokaler i området, där de fick stöd, berättar Anna Wigmo, som arbetar i gruppen på Bråvalla.

– De gråter, skakar, fryser, mår illa och hör inte riktigt vad man säger, de har svårt att fokusera, säger hon till TT.

Även frivilligorganisationen Nattskiftet, med 40-talet volontärer som jobbar för en tryggare festivalmiljö, riktar nu in sig på att även stötta skakade och oroliga besökare.

– Vår uppgift blir att finnas till hands för folk som vill prata. Många kan ha ett behov av det även om de inte vill gå till sjukhustältet som har fullt upp, säger Lisen Andréasson Florman, projektledare på Nattskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!