Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Engagerar inte tillräckligt

Edda Magnason och Sverrir Gudnason spelar Monica Zetterlund och Sture Åkerberg i "Monica Z". 
Foto: Jonath Mathew/SF film

Edda Magnason och Sverrir Gudnason spelar Monica Zetterlund och Sture Åkerberg i "Monica Z". Foto: Jonath Mathew/SF film

Foto: Jonath Mathew

Kultur och Nöje2013-09-13 06:54

Monica Z

Filmstaden

Regi: Per Fly

I rollerna: Edda Magnason, Kjell Bergqvist, Vera Vitali, Sverrir Gudnason, Cecilia Ljung, David Hellenius m fl.

Betyg: * * *

Debutanten Magnason ger liv till legenden Monica

Edda Magnason i titelrollen har aldrig tidigare skådespelat i sitt liv förrän nu. Därför är det förbluffande att hon kan äga en hel film såsom hon gör i ”Monica Z”. Att hon är jazzsångerska till vardags förklarar delvis varför hon är så bra på att spela Monica Zetterlund, men det förklarar inte helheten. Hittills har en del kallat henne porträttlik förlagan, riktigt så lik är hon inte till utseendet. Däremot är hennes skådespeleri så enormt och hennes närvaro så stor att hon känns som Monica Zetterlund.

Filmen börjar i Hagfors, Värmland. Monica arbetar som växeltelefonist men har mycket större drömmar än så. Hennes föräldrar agerar föräldrar till hennes dotter och känslor av otillräcklighet gnager ständigt i henne. Men hon kan inte sluta drömma om att stå på scenen. Hennes far, spelad av Kjell Bergqvist, fast i jantefällan varnar dottern för farorna med att vilja mycket. Bergqvist är det andra starka benet som filmen står på. Mycket skickligt spelar han både orolig, omtänksam pappa och trångsynt småstadsmänniska.

Filmen är inte lika lyckad vad gäller själva berättelsen. Kvinnliga konstnärer framställs ofta på ett visst sätt. Manliga konstnärer är också täljda efter en viss schablon. Den kvinnliga varianten brukar känna sig otillräcklig och törsta efter bekräftelse. På den punkten skiljer sig inte ”Monica Z” från andra skildringar. Inte heller som film om en artist är den speciellt originell. Men hur originella är våra liv egentligen? Kanske är det så att nästan alla artister har missbruksproblem, känslor av otillräcklighet och brottas med ensamhet. Historien är lagom intressant, men inte så mycket mer än så. Det är svårt att greppa Zetterlunds storhet bara av att se denna film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!