Jacob Huddén har skrivit egna låtar sedan han sex år gammal. Genom åren har banden och genren växlat - men kärleken till musiken har bestått. Han berättar själv att han spelat överallt - "från slott till koja".
På senare år har han spelat keyboard med MP Band och kompat artister som Thorsten Flinck, Mats Ronander och Magnus Bäcklund. Att följa artister på nära håll i rollen som kompmusiker har varit lärorikt.
- En artist som Thorsten Flinck är kanske opålitlig, men han lyckas skapa kontakt med publiken på ett sätt som till exempel Totta Näslund inte alltid lyckades med, säger Jacob Huddén.
Till de större upplevelserna var att få spela med 60-talslegenden Gary Brooker, som har skrivit låtklassikern "A Whiter Shade of Pale". Det fick Jacob Huddén som kapellmästare för tv-programmet Booster som sändes från Norrköping.
- Jag spelade orgel medan han sjöng live. Det var en häftig upplevelse.
Motowninfluenser
Jacob Huddén har ägnat sig åt blues, country, soul och jazz genom åren. Men han säger själv att albumet "Se men inte röra" - som ges ut på egna bolaget JH Music - ringar in den musik som han gillar bäst. Det är svenskspråkig soul, men ljudbilden rymmer även inslag av funk, klubbig house, reggae och R & B. Influenserna kommer från gammal Motownsoul, Stevie Wonder, men här finns också rockinfluenser.
Soloprojektet har levt länge - några av låtarna bygger på inspelningar som är över tio år gamla. Livet med barn och arbete som musiker och pianolärare kom emellan. Skivan drog ut på tiden och Jacob talar skämtsamt om "en arkeologiskt utgrävning" av gamla inspelningar. De har dammats av och gjorts om. Blivit något nytt.
- En del har växt fram och förändrats, man själv utvecklas och kan göra sådant man inte kunde förut. Från början var det mer sparsmakad soul, men sedan har mer hänt.
På skivan medverkar en rad kända namn i lokala musikkretsar som Michael Popovic, Stefan Wållberg och Åsa Standar. Men det mesta har Jacob Huddén gjort själv - han har skiftat mellan olika roller, ena stunden sångare, nästa stund ljudtekniker och producent. Men i arbetet har kompisen Stefan Lindman varit en ovärderlig hjälp som bollplank och medproducent.
En del ovanliga instrument har blandats in i leken som till exemempel rabab, en ensträngad fiol köpt i Egypten. För att få gammal souldoft i klangbilden används också el-pianon från 60-talet, en Wurlitzer och en Rhodes.
Flera av låtarna hade från början engelska texter, men de har skrivits om till svenska, och på så sätt fick låtarna fick en ny form.
- Jag tyckte att det kunde vara intressant. Det är inte så mycket som görs på svenska, säger Jacob.
- Det är svårare musikaliskt, eftersom svenskan inte har lika mycket vokaler att dra på som engelskan. Det är en större utmaning att skriva på svenska, få det att låta bra, bära ett budskap och kännas naturligt.