Bamse får sällskap av EWK:s barnboksfigur, Vicke Viking, som även han lyfts fram på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst i sommar.
Snällheten har de båda sagofigurerna gemensamt - för till skillnad från pappa Halvar och de andra vikingabusarna i Flake så är Vicke Viking inte våldsam. Istället för att ta till nävarna använder han sitt huvud för att tänka ut lösningar på de många problem och svårigheter vikingarna möter under sina fartfyllda resor. Men när han tänker slår det gnistor om honom.
EWK illustrerade den första boken om vikingapojken 1963. När han skapade figuren utgick han från äldsta dottern Margareta, som hade gyllenblont hår och nyfikna, blåa, ögon. Böckerna är skrivna av Runer Jonsson som har inspirerats av klassikern Röde Orm av Frans G. Bengtsson och av de gamla isländska sagorna.
Tv-serier och filmer om den hjälmprydde vikingapojken visas fortfarande på flera ställen i världen. Vicke Viking har publicerats i över 20 länder och i Tyskland och Japan är Vicke Viking populärare än någonsin.
Men i Sverige är Vicke Viking bortglömd och tyvärr lyckas inte museet med uppgiften att levandegöra honom. De originalbilder som visas är uttrycksfulla och humoristiska, men de är lösryckta från sina berättelser och det gör att de förlorar i spänning och sammanhang.
En bok om Vicke Vikig finns monterad bakom plexiglas, men den går inte att ta loss och bläddra i. Skillnaden mot hur museet hanterat figuren Bamse i utställningen intill är slående, där engageras barnen att jaga ledtrådar i en utställning som tilltalar olika sinnen. Bamse är omåttligt populär och att skapa ett liknande intresse för Vicke Viking är förstås svårt.
Men bilderna kunde kanske ha kompletterats med utdrag ur sagorna och tagits ned på en nivå som är mer tittvänlig även för yngre besökare - om man nu i sommar vänder sig till barn?
Det hade också varit spännande att se något av vad som hänt med Vicke efter att han lämnade EWK:s ritbord. Hur ser egentligen dagens japanska version av Vicke ut? Har vikingapojken färgats av andra kulturer och förändrats i takt med samhället?