Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Scenfärdigt i Himpan

I takt med att Mellopulsen ökat har den runda scenen tagit form. Kameror har monterats och ljuset har testats. I dag börjar repetitionerna i Himmelstalundshallen.

Foto: Matz Glimhed

Mello2016-02-18 09:00

Redan i måndags började arbetet inför Melodifestivalens deltävling i Himmelstalundshallen. Då lades golvet över isen och monitorer sattes upp i taket.

På onsdagens pressvisning i hallen arbetar scentekniker med hemliga effekter och rekvisita till artisten Lisa Ajax nummer, som fotografen inte tillåts att fotografera.

– Det har blivit mer sceneffekter som kräver mer av alla avdelningar, främst scenografi och rigg, berättar Cecilia Zollitsch, produktionsledare på SVT.

Årets scen består av 90 kubformade moduler med 41 LED-ytor som är staplade i vinkel på scenen. Sedan finns också en liten satellitscen ute i publikhavet på parkett. I år har man arbetat med lika många kameror som i fjol – totalt elva stycken – men förändrat kamerornas positioner för att kunna utveckla bildspråket och ge tittaren något extra.

– Vi har en rund scen i år och längs den finns en rälskamera som löper längs scenkanten och ger en helt annan radie på sina bilder. Vi har också två stora kranar framme vid scenen i år. Förra året hade vi en stor och en lite mindre. Vi har också förändrat positionen på huvudkamerorna som i år står i lod och är centrerade. Man får ett annat bildspråk när man börjar leka med kamerapostioner. Sedan har vi också en vajerkamera, som vi tidigare bara hade på finalen, berättar Cecilia Zollitsch.

Som SVT:s produktionsledare chefar hon över ett 80-tal personer – ljudtekniker, fotografer, bildproducenter samt dem som arbetar med smink- och hår.

– Man lär sig något nytt hela tiden. Det är ett väldigt komplext och stort projekt. Men det är skönt att ha ett Melloår i ryggen, då vet man lite vad som väntar i alla fall, säger hon.

Micke Lindström från samarbetspartnern Blixten & Co gör sitt fjortonde år i ordningen med Melodifestivalen.

– Vi är uppe i en turné med fjorton långtradare. När jag började var det bara fyra. Det har hänt en del sedan jag började. Mängden grejer vi har med oss har ökat väldigt mycket, säger Micke Lindström, produktionsansvarig från Blixten & Co.

Och intresset för deltävlingarna är fortsatt stort. Biljettförsäljningen till lördagens direktsändning har gått bra.

– Det kommer att vara tvärfullt, det finns inte många biljetter kvar att köpa, intygar Micke Lindström.

Scenbygget

Scenen är 33 meter bred, 17,5 meter djup och 10 meter hög, men till scenkant 1,20 meter.

Scengolvet är svart och blankt. Ett 20-tal hål finns i scengolvet för pyrotekniska effekter plus två större luckor för fläktar.

14 långtradare, mellan 18 och 25 meter långa med kapacitet mellan 95 och 140 kbm per ekipage transporterar ljud, ljus, video och dekor. I snitt används två hjullastare, två gaffeltruckar och två skylifts för att hantera godset. ordonen kör ca 5000 mil under turnén och transporterar omkring 200 ton utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!