Irina Gebuhr, 59, Stockholm, visar vackra, färgmättade och stundtals vagt oroande oljemålningar, samt små skulpturer i gips, på utställningen som har vernissage i dag, lördag, på Konstforum i Norrköping.
Ett genomgående tema är den lilla flickan kontra den vuxna kvinnan. Den första målningen som möter besökarna på galleriet är "Sällskapet". Här står seriefiguren Lisa, från "Lisa och Sluggo", och den välklädda, tjusiga men ganska elaka tant Fritzi från samma serie.
– Jag tycker att de är roliga att använda som figurer. Efter ett tag har jag glömt att de inte är mina, säger Irina Gebuhr.
I samma målning finns konsthistoriska ekon från italienskt 1700-talsmåleri.
– Jag har alltid varit road av masker. De är bra för att berätta saker.
Sagor, myter och seriefigurer möts i Irina Gebuhrs måleri. Bilderna kommer till henne, säger hon, ibland som en slags självterapi. Bilderna berättar något för henne, ibland saker som hon inte visste, vilket gör det lite farligt, säger hon.
Hattstugan av Elsa Beskow gjorde ett starkt intryck på henne som barn.
– Den berör en massa intressanta saker: viljan att vara duktig, viljan att göra rätt, rädslan för att göra fel, att överleva ekonomiskt och anpassning till nya familjeförhållanden. Plötsligt kommer det en ny gubbe och tar över och bygger upp ett nytt hus och ska ta fadersrollen, säger hon.
Fragment ur Hattstugan, som det brinnande huset, finns med på nallar utskurna ur skivmaterialet MDF, inspirerat av en nalle tillverkad i södra Afrika med broderier på, bildvärldar på nallekroppen.
Nallarna återkommer också i Gebuhrs måleri. På frågan vad de betyder för henne svarar hon:
– De lyssnar på oss.
En flicka som håller en kvinnomask, och Snövit och dvärgarna, en saga med en laddning kring kvinnligheten, och dvärgarna som kanske representerar olika känslor, sju varianter av Snövit, att en dag är man Kloker och en annan dag Blyger, finns också med bland motiven i målningarna. Irina Gebuhr inspireras av fina föremål hon hittar, som bortkastade gummifigurer från sagan om Snövit, en snäcka eller ett huvud från en tjeckisk handdocka.
Irina Gebuhr är född 1957 i Göteborg. Hon bor och arbetar i Stockholm. Hon har tidigare ställt ut på Konstforum, 2007.
Gebuhr finns representerad på bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum och Arbetets museum.