Filmkrönika Under mars och april har en högst fascinerande dokumentär visats på biograferna. "Brev till en seriemördare" har inte fått uppmärksamheten den borde fått. 2006 sköts 16-årige Kamal Masri ner från sin cykel när han var på väg till fotbollsträning. Den omedelbara reaktionen i media var att gå på antagandet att Kamal på olika sätt varit delaktig i gänguppgörelse eller liknande. Hans kompisars föräldrar förbjöd sina barn att umgås med honom, av rädsla för att Kamal var en måltavla. Det tog inte lång tid innan modern och Kamal reste till Libanon och bosatte sig där, även de av rädsla för att attacker skulle vara personligen riktade mot honom.

Under tiden som det pågick var systrarna Manal och Mona kvar i Malmö tillsammans med sin far. Några år går och massmördaren Peter Mangs grips för skjutningar han utsatt Malmös befolkning för. Både familjen och rättssamhället är övertygade om att Kamal också fallit offer för Mangs. Men familjen Masri får den hårda vägen lära sig att juridik är mer komplext än så. Så Manal Masri bestämmer sig för att kontakta Mangs själv för att få svar. Det blir början på en brevväxling mellan förövare och offrets syster.

Till en början får Masri ingen respons. Men desperat efter svar och reaktion härdar hon ut tills ett brev faktiskt kommer. Från den stunden blir "Brev till en seriemördare" en av de märkligaste dokumentärer jag sett. Brevväxlingen pågår länge, Mangs skickar musik han spelat in till Masri, berättar mycket om sig själv. Dessutom godkänner han hennes ansökan om att få besöka honom i fängelset (hennes mål är åter att få svaren). Till slut kommer citatet "Vad betyder Manal? Solstråle?". Peter Mangs verkar nästan kär i Masri, kvinnan vars bror han kallblodigt skjutit med syfte att mörda. Han förefaller både medveten om sin handling och distanserad till den. Han verkar på fullaste allvar tro att Masri skulle kunna hysa varma känslor gentemot honom.

Sedan fortsätter dokumentären med intervju av religionshistorikern Mattias Gardell som redogör för ännu en udda detalj i historien om Mangs. Tydligen har seriemördaren haft kontakt med norske massmördaren Breivik. De har haft dispyter över vem som varit mest effektiv i sin strävan och målet om ett renrasigt Europa. Breivik tycker att det är de riktiga makthavarna som ska tas bort medan Mangs anser att själva invandrarna ska mördas. Det är förmodligen för mycket av mig att förvänta mig förnuft, sans eller konsekvens av mördare. Men jag har aldrig beskådat sådana märkliga detaljer i någon film.

"Brev till en seriemördare" är mycket mer än häpnadsväckande detaljer. På ett effektivt sätt synliggör Masri flera större problemområden: strukturell rasism, hatbrott, hur både människor och media kan förgöra en oskyldig. Med mycket enkla medel och en häftig dos av mod lyckas Masri visa både absurditeten i en seriemördares tankar och hur ett samhälle kan fungera som grogrund för att sådana människor får utlopp för det värsta inom sig.