Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kraften i flickrum berör

Starka tonårskänslor och den kraft som finns i flickrummen. På fredagen hade Ung scen/östs "När knoppar brister" urpremiär.

På premiären. Regissör Anne Jonsson och dramatikern Moa Backman.

På premiären. Regissör Anne Jonsson och dramatikern Moa Backman.

Foto: Susanna Beskow Norgren

TEATER2018-01-27 06:00

Föreställningen, som vänder sig till högstadiet, spelas på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping fram till den 16 februari och ger sig sedan ut på turné i Östergötland.

Det blir också en lördagsmatiné den 3 februari.

"När knoppar brister" är en del av Ung scen/östs klassikerår. I föreställningen möter vi Carro (Anna Ladegaard) och Alva (Maria Grudemo El Hayek), ensamma i var sitt flickrum.

De älskar båda Karin Boyes dikter, spår sig själva genom att slumpvis slå upp en sida i samma diktbok, letar efter ett tecken på hur de ska stå ut och gå vidare – och får magiskt kontakt med varandra.

Det är 45 minuter med starka känslor, vrede och vänskap, en text och två skådespelerskor som berör på djupet, och en scenografi med kuddar och täcken på golvet, en liten värld som öppnar sig mot något större och gnistrande.

Boyes vackra diktrader möter peppande citat på internet, som "Surround yourself with people who get you", omge dig med människor som förstår dig.

Anne Jonsson står för regin och dramatikern Moa Backman för manuset. De har tidigare arbetat tillsammans. För dem var det viktigt att det skulle vara en coming of age-historia, en bli vuxen-historia, om två flickor.

– Vi började leta bland klassiker efter en sådan här historia som vi skulle kunna använda oss av, och kände att vi inte riktigt hittade det. Det är inte så vanligt med flickor över huvud taget, med två flickor samtidigt framför allt, säger Moa Backman.

Inte heller är det så vanligt med historier om flickor som gör något tillsammans, och pratar om något annat än relationer och män, fyller Anne Jonsson i.

– Det var väldigt viktigt för oss att det skulle finnas ett görande, ett skapande. Tidigare har vi också jobbat med flickrummet som en plats för politisk kraft. Vilka potentialer finns det i flickrummet? säger Anne Jonsson.

– Det kan tändas gnistor i flickrum och när flickor möts, säger Moa Backman.

Jonsson och Backman kände igen något i Boyes dikter som även finns i dag framför allt bland flickors närvaro på internet, att man skriver inspirerande citat och peppar varandra på olika sätt. Dagboken har flyttat till internet – vilket ger möjlighet till interaktion med andra, att hitta likasinnade.

Pjäsen visar flickor som en kraft som stöttar varandra, istället för den rivalitet som ofta speglas i populärkulturen. Här får också rosor och enhörningar ta plats.

– Sådant som tonårstjejer tycker är fint är något som vi vill höja och uppvärdera som något som är storslaget.

Många kan säkert också känna igen sig i nördkulturen, den gemenskap som uppstår när man zoomar in intensivt på något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!