En intensiv vecka väntar fotografen och initiativtagaren Eva Lindblad. Under tre dagar hålls en mängd workshops, seminarier, bildvisningar och utställningar med namnkunniga fotografer som t ex Pieter Ten Hoopen, Lu Kowski, Åsa Sjöström, Johan Bergmark, Peter Holgersson, Rickard Österlund och Gunilla Lundström.
– Det är Sveriges elit som kommer hit, säger Eva Lindblad.
Tanken med Spegla är att få igång diskussioner och reflektioner om bild och fotografi bland allmänheten – men också att utbyta erfarenheter fotografer emellan.
– Trots att bilden är större än någonsin i samhället idag talas det ganska lite om bilder och hur de påverkar oss, säger Eva Lindblad.
Men det finns flera skäl till initiativet, som hon hoppas ska bli ett årligt återkommande arrangemang. Idag – när mediehus säger upp sina fotografer – är många fotografer frilansare och ganska ensamma i sin yrkesroll.
– Många sliter därhemma och vidareutvecklar sig inte, men man behöver få inspiration och ny input.
Sedan några år bor Eva Lindblad i Norrköping och hon tycker att staden ligger idealiskt beläget – lättillgängligt på bra reseavstånd från flera andra städer. En mängd fotografer kommer i veckan hit utifrån, från Stockholm, Malmö och andra delar av Sverige.
– Visst, det händer mycket i Stockholm och Göteborg, men ibland kan nog det mentala avståndet till Södermalm vara ganska stort för de bildmänniskor som finns ute i landet. Det är lite olika världar.
– Norrköping är verkligen perfekt. En mer fotogenisk stad är också svår att tänka sig – här finns Industriområdet, vatten, natur och graffitin i hamnen. Får någon en stund över kan de gå runt med kameran och fotografera!
En rad lokalt verksamma fotografer medverkar som t ex Susanne Lundbäck, Henrik Witt och Brita Nordholm. Flera av dem ska ställa ut tillsammans i Tullhuset.
– Många av dem visar sina hjärteprojekt. En sådan här sak ger motivation att knyta ihop projekten, säger Eva Lindblad.
Hon medverkar själv med bildserien Stolta stad, där hon har fotograferat artister i Norrköpingsmiljöer som t ex Ståhlboms silo, fängelset och Drags kraftstation.
– Jag ville koppla samman den gamla arbetarkulturen med den nuvarande kulturen, säger Eva Lindblad.
Utställningarna har gratis entré, men däremot kostar föredrag och workshops. Föredragen handlar om sådant om t ex kreativ teknik, genusfotografi och det nya medielandskapet. Workshopsen tar exempelvis upp porträttfotografering, ljussättning och våtplåtsfotografering.
– Kultur är inte gratis. Det var viktigt för oss att alla dem som bjuds in att medverka får ersättning. Och 1500 spänn för en porträttkurs med Knut Koivisto är jättebilligt, säger Eva Lindblad.
Bland de inbjudna finns Felicia Margineau, 23. Hon driver fotoagenturen OhSnap! Sweden och håller ett föredrag på Diakonicentrum på torsdag om hur unga tjejers roll i samhället kan stärkas. Det handlar om ungas verklighet med sociala medier som Kik, Snapchat och Instagram – en värld som rymmer skeva skönhetsideal, stereotypa könsroller, trakasserier och mobbning.
– Det handlar om att få verktyg att kunna se igenom bilder vi matas med, säger Eva Lindblad.
Fotofestivalens nav finns i Laxholmskällaren, längst ner i Arbetets museum, men utställningar hålls på totalt åtta olika platser och kommer att märkas på stan. Inte minst på "Planket" i Dominogallerian – där vem som helst får sätta upp sina bilder.