Det är något speciellt med de där låtarna som låg i bakgrundsbruset under ens ungdomsår. Inte minst det som spelades på de där danshaken som man några gånger (mer eller mindre av misstag) tyckades ramla in på. I undertecknads fall handlar det om slutet av 1970-talet och även om det inte var min kopp te sög sig discomusiken fast i huvudet.
Det är precis i det territoriet som Norrköpingsgruppen Redline Soul rör sig: 60- och 70-talssoul och disco.
– Vi har en grundsättning på sex musiker men så tar vi också ibland in blås och stråkar och det gör oss nog unika, berättar David Swärd, keyboardist och arrangör i gruppen:
– Om man vill återskapa de här produktionerna som gjordes under 1970-talet så är ofta stråkar bärande, inte bara som mattor utan även i melodier.
Bandet har funnits sedan 2005 med grundsättningen och under den tiden har man har byggt upp en skaplig pool av låtar som till exempel ”Boogie wonderland”, ”Move on up”, ”We are family”, ”Lady Marmalade”; ja, ni förstår inriktningen.
– Vi har ett 85-tal låtar sammanlagt men av dom är kanske 25 arrade för stråkar, berättar David Swärd som står för arrangemangen tillsammans med sångerskan Johanna Hjort.
Så vilken typ av spelningar gör Redline Soul och hur är responsen?
– Det är en hel del bröllop och 50-årsfester, det är ju rätt generation för att ha lyssnat på den här musiken. Vi brukar få en otrolig respons och det brukar vara dans från första tonen, säger Viktoria Ahlin, sångerska i gruppen som tillägger att på den sortens spelningar har man ofta den ”lilla” sättningen med sex personer.
– Vi är ju 15 personer när vi har blås och stråkar med så då handlar det oftast om lite större personalfester och liknande, fyller David Swärd i.
En annan sak som kan ställa till det när man har såpass stora sättningar är hur man får till ett bra ljud för både publik och musikerna på scenen.
– Men det har visat sig att det fungerar bra. Tekniken har gått framåt och med dagens fina mikrofoner och skickliga ljudtekniker är det inga problem faktiskt, säger David Swärd som tillägger att de ofta har gott om tid till soundcheck när de har hela bandet med.
På lördag kväll (14 oktober) är det dags för konsert med den större sättningen: discostråkar och soulblås – då arrangerar de själva ett SoulDiscoparty på Dynamo.
– Vi har arrangerat där förut, som mest har det kommit 350 människor, säger David Swärd och basisten Bosse Larsson håller med:
– Det här fungerar på olika åldrar, inte bara de som var med när det begav sig. I dagens digitala värld kan man ju komma i kontakt även med äldre musik genom ett klick på datorn, det var annat förr när man beställde hem LP-skivor, minns Bosse.
När det gäller klädseln som i 70-talets discokretsar kunde vara ganska ”extravagant” håller gruppen en sansad linje.
– Nej, vi kör inte med discokostymer. Musiken får tala för sig själv, påpekar David Swärd.