KÀnslan av maktlöshet och förtvivlan Àr djupt oroande

Nyströmska skolan i Söderköping stÄr vid en brytpunkt som riktar ett skarpt ljus mot vÄra lokala politikers förmÄga att se och vÀrdesÀtta potentialen i det de förvaltar.

Anders Bevemyr (S) Àr ordförande i Söderköpings Barn- och UtbildningsnÀmnd och dÀrmed en av de beslutsfattare som Zulmay Afzali vÀnder sig till i sin debatartikel om Nyströmska skolans framtid.

Anders Bevemyr (S) Àr ordförande i Söderköpings Barn- och UtbildningsnÀmnd och dÀrmed en av de beslutsfattare som Zulmay Afzali vÀnder sig till i sin debatartikel om Nyströmska skolans framtid.

Foto: Elisabet Bergquist

Debatt2024-04-04 09:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det överraskande beslutet av barn- och utbildningsnÀmnden att avveckla alla teoretiska program vid Nyströmska skolan Àr inte bara ett steg tillbaka för utbildningsvÀsendet i Söderköping utan ocksÄ en missad möjlighet för hela kommunen att stÀrka sin attraktivitet och framtidsutsikter.

Det som slÄr en med hÀpnad Àr inte enbart beslutets kortfattade karaktÀr, utan den synbarliga avsaknaden av insikt och förstÄelse frÄn de styrande partierna; Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, om skolans inneboende vÀrde och betydelse. Denna beslutsamhet har kastat inte bara de program som stod inför nedlÀggning utan hela skolan och dess framtid i en oviss tillvaro. Det Àr sorgligt att se hur en sÄdan beslutspunkt togs utan tillbörlig hÀnsyn till de mÄnga röster som höjdes i protest.

Före beslutet stod förĂ€ldrar, elever, företagare och medborgare enade i en demonstration för att rĂ€dda skolan, en handling som tyvĂ€rr möttes av öron som varken lyssnade eller förstod deras bekymmer. Även oppositionens försök att presentera alternativa lösningar avfĂ€rdades, vilket lĂ€mnade en kĂ€nsla av maktlöshet och förtvivlan hos alla inblandade. Denna kollektiva kĂ€nsla av att ha blivit överkörd och bortglömd Ă€r djupt oroande.

Nyströmska skolan Ă€r inte en vanlig skola. Dess unika stĂ€llning som ackrediterad av Erasmus+ programmet lyfter fram dess internationella dimension, dĂ€r elever har möjligheten att engagera sig i utbyten och projekt med andra lĂ€nder inom EU. 

För oss som bor och verkar i Söderköping Àr Nyströmska mer Àn bara en institution; den Àr en kÀlla till stolthet, en plats dÀr unga mÀnniskor kan vÀxa och utvecklas i en miljö som stöder lÀrande och personlig utveckling. Att se den förminskas pÄ detta sÀtt Àr inte bara en förlust för vÄra barn och deras framtida möjligheter utan för hela samhÀllet.

Det Ă€r dĂ€rför av yttersta vikt att de ansvariga politikerna – de som bĂ€r ansvaret för detta beslut – tar ett steg tillbaka, reflekterar över de lĂ„ngtgĂ„ende konsekvenserna av deras handlingar, och övervĂ€ger en omprövning av beslutet. Att vĂ€nta tills skadan blir irreparabel vore ett allvarligt misstag. Det finns fortfarande tid att rĂ€tta till kursen, att lyssna och att agera i Söderköpings och dess invĂ„nares bĂ€sta intresse. För Söderköpings skull, lĂ„t inte detta bli ett missat tillfĂ€lle att visa sant och visionĂ€rt ledarskap.