Angelica Forsberg

Ryttarbloggen

Angelica Forsberg bloggar om ridsport.

Ett livräddande tips?

Är 35 kronor lösningen vad alla väntat på genom alla tider? En fogskapa på Biltema ska tydligen vara svar på den gadget som figurerat i sociala medier ett bra tag. Ni vet den där gummiskrapan där pälsen fullständigt rasar  - som som kan fås till det fantastiska priset 800 riksdaler STYCK?

 

Tidningen Ridsport kan ha svaret på alla hårbollägares hårslitande ångest. Se klippet och läs artikeln här.

 

http://www.tidningenridsport.se/Hastliv/Hastliv/2017/4/Enkelt-tips-i-palsfallningstider/

Mot Falsterbo

slaget är igång på riktigt. Matilda Pettersson har kvalat till Falsterbo med inte mindre än tre hästar i unghästklasserna. 

 

Cornelia Rylen har tagit upp kampen och satsar på samma sak. Cornelia köpte dessutom en ny häst för de riktigt stora klasserna i helgen. Kul! 

Hanna Sörlin och Sissela Smith är i också namn att se upp med framöver. 

 

Nu är det ett par dagars paus på Åby innan slaget om Falsterbo fortsätter. Dessutom med nästa delfinal i 7-stars. Ser fram emot det! Ska du dit?

Matilda och Herta Beata klara

Kvalet är avgjort. Vi får alltså bland annat se Matilda Pettersson och hennes Herta Beata i Falsterbo i sommar. Superkul verkligen! Det här är ett ekipage jag älskar att följa.

Matilda rider oerhört mjukt och följsamt. Hon har dessutom en vinnarskalle som få. Härom dagen frågade jag henne "du är så sjukt lugn mellan klasserna. Är du inte nervös"? När hon lugnt satt och snackade med mig innan värmning av nästa. 

Matildas svar: "nej. Varför ska man bli nervös? Det tar bara energi".

Hon har så rätt. 

 

Du följer väl oss på hästfesten?

SJälvklart är Folkbladet med Ryttarbloggen och instagr taggade på stor tävlingslycka på Åby! Du kan följa mig via webben Folkbladet.se. Prenumerera gärna på taggen "ridsport" så missar du varken ingående reportage eller tävlingsreferat. 

På instagram RyttarbloggenFolkbladet. 

På Facebook söker du på Folkbladet. Gilla vår sida för att ta del av alla snabba hästnyheter direkt i ditt flöde. 

Jag kommer befinna mig ute på Åby i veckan. Vill du läsa om någon särskild ryttare? Tveka inte att kontakta mig! 

 

Nu kör vi! (Det här är roligare än mello- inte sant) 

 

Åbydominans på och utanför Åby?

Åby har fortsatt flyt med bra tävlingsryttare. Inte minst under första delen av Swedish 7-stars spring tour där man plockade fina placeringar på alla håll och kanter.

 

Följ länken för att nämna några.
http://www.folkbladet.se/nyheter/aby-regerar-i-7-stars-om4649993.aspx

 

Jag tvivlar inte en sekund på att vi får se lokala placeringar och fina rundor nu när Norrköping horse show drar igång med full kraft i veckan.

 

Ska du tävla? Kontakta mig på angelica.forsberg@ntm.eu

På nätet är alla liemannen

 

Alla hästar är döende. Mina hästar. Dina hästar. Din grannes hästar. Ja, på sociala medier alltså. På sociala medier sitter självutnämda experter och diagnosticerar allt. Precis allt. Och det är sällan några små skavanker som avhandlas. Här snackar vi blodigt allvar. Vi snackar: Shit din häst dör inom en kvart!!

Saxat ur kommentarsfält på bloggar och andra sociala medier. Svar inom citationstecken:

Bild på ett sår: "Ringorm!"

Häst trillar: "Epilepsi", "Hjärnblödning kanske", "Något neurologiskt iallafall".

Häst går omkull och reser sig inte på sekunden: "Jag tror på tyst epilepsi".

"Min häst haltar, men bara på böjt spår i ena varvet": "Hovbensfraktur!"

Häst stannade på ett hinder. En gång: "Den har säkert en ryggskada"

 

Det här är faktiska kommentarer. Från faktiska fall. Från internet. På internet är alla liemannen. Alla är experter.
Men vad gör att vi tar på oss expert-drama-hatten så fort vi loggar in på sociala medier? Och varför ska en orolig djurägare alltid mötas av dödsbesked från människor som - ursäkta - inte har en aning om vad de talar om?

Såret ovan? Det kan vara ett helt vanligt skrapsår. Mina hästar kommer med såna dagligen. De har inte startat nån ringormsepidemi än ... inte heller har de dött av cancer.

Svimmande häst av sadeltvång? Jodå, har hänt. Men lossa den förbannade gjorden så hästen får en chans att resa på sig. Spänn inte så hårt nästa gång och framförallt, kolla hästen hos veterinär för att utesluta andra saker.

Häst som går omkull och inte reser sig direkt. Hört om chock? Den kanske har ont? Hästar är inte så förbaskat smarta vet du. Hjärnan är inte mycket större än en valnöt, sägs det. Det kan ta ett tag innan de begriper vad som hänt och hinner samordna kroppen. Min hjärna är, enligt röntgen sedan avtrillning, iallafall en bra bit större än så. Men jag reser mig inte heller inom en sekund om jag trillar å slår mig.

Halt häst? Kan vara hovböld, hovbensfraktur, gaffelbandsskada, senskada, ryggskada eller vad tusan som helst? Vem vet? V.E.T.E.R.I.N.Ä.R.E.N.

Jag säger inte att man inte får svara på forumt. Men jag säger att man ska vara försiktig med hur mycket man skrämmer upp folk. Låt veterinären använda den gedigna utbildning de har istället. Skrämselpropaganda gör sällan gott. 

Här behandlar vi ridsport högt och lågt. Lokalt, regionalt och på riks. Vad vill du läsa om i bloggen? Eller i Folkbladet? Tipsa mig på angelica.forsberg@ntm.eu

Bloggar