Angelica Forsberg

Ryttarbloggen

Angelica Forsberg bloggar om ridsport.

Du följer väl oss på hästfesten?

SJälvklart är Folkbladet med Ryttarbloggen och instagr taggade på stor tävlingslycka på Åby! Du kan följa mig via webben Folkbladet.se. Prenumerera gärna på taggen "ridsport" så missar du varken ingående reportage eller tävlingsreferat. 

På instagram RyttarbloggenFolkbladet. 

På Facebook söker du på Folkbladet. Gilla vår sida för att ta del av alla snabba hästnyheter direkt i ditt flöde. 

Jag kommer befinna mig ute på Åby i veckan. Vill du läsa om någon särskild ryttare? Tveka inte att kontakta mig! 

 

Nu kör vi! (Det här är roligare än mello- inte sant) 

 

Ryttarupprop mot dressyrbanan

Dressyrbanan på Falsterbo. Ett underlag som ger hoppryttarna rysningar, om du frågar flera av dem.

Nu ska vissa av klubbarna bakom elitserien i hoppning gått ihop och hotar med att ta ett uppehåll nästa år om kvalet går på dressyrbanan. Nyheten kommer från tidningen Norra Skåne som intervjuat Skyrups lagledare. 

Men hur kan ett så stort projekt som Falsterbo tillåta hoppning på den sanden trots kritiken? Hur kan man tycka att det är okej att ryttarna hellre struntar i att dyka upp än att fixa underlaget eller hålla tävlingar på gräset? De har ändå en helt magisk gräsbana att tillgå. Det här är ju en riktig surdeg som följt med i flera år. Stiftelsen kontaktade i våras en expert som meddelade att underlaget är okej att hoppa på. Men vissa ryttare känner inte så - och avstår alltså hellre. 

Alla arrangörer har sina stötestenar. Personligen måste jag säga att jag tycker att det är jättesynd att man inte värnar mer om att få dit publiken under de mindre klasserna inför stora tävlingar. Inga webbsändningar, ingen direkt information. Liverapporter som inte funkar som de ska. Här finns det förbättringsmöjligheter, helt klart. Det gäller inte enbart Falsterbo. Det gäller alla kringklasser på alla arenor. Det är trots allt sportens framtid som hoppar i kringklasserna. De förtjänar publik och bra förhållanden. 

Men först och främst måste man ser över underlagen. Det kan inte vara meningen att ryttare ska behöva skippa tävlingar på grund av dåligt underlag. Vi har sett det i Falsterbo. Vi har hört samma klagomål andra banor - särskilt gräsbelagda sådana.

Arenor med dåligt rykte för ryttarna att backa.

 

Det är synd. Väldigt synd. En påkostad tävling blir aldrig bättre än marken man rider på. Om eliten skippar tävlingarna kommer inte heller publiken. Det är dags att ge sporten större utrymme. Det är verkligen hög tid att tänka på ryttare och hästars säkerhet och börja lyssna på kraven som man ställer. Ingen vill hoppa på stumt eller ojämnt underlag. 

Folkbladet på plats i Falsterbo

Okej. ALLA är där. Så även Folkbladet såklart. Det är dags att kora kungen eller drottningen av 7 stars. 

 

Idag, lördag, tävlar man om startordningen imorgon. Vi har inte mindre än 3 åbyryttare i 150-finalen. Ett gott kvitto för Åby kan tyckas. 

 

Men hur ser det då ut, rent chansmässigt för de lokala? Riktigt bra, skulle jag säga. 

 

Matilda Pettersson och Olle är i toppform och rider stabilt och snabbt. Senaste tävlingen drogs Norrköpingsekipaget med ett nedslag, inte likt dem. Så nu har Olle fått massage och lite vila och är enligt ryttarinnan själv i bra form. Matilda är inte i Falsterbo med 6 hästar för att "få fyra fel", som hon själv säger. 

 

Sissela Smith är stabil men har inte haft riktigt samma framgångar som de andra i kvalen. Viktor vann en delfinal, Matilda ett av kvalen. Men Sissela är garanterat med och slåss i toppstriden. 

 

Viktor Melin vann serien poängmässigt även om ett sånt pris inte finns. Han kommer gå för seger, oavsett vad. Om Atina har en bra dag, utan kan släppa de spänningar som stoet ibland kan dra med sig så vågar jag påstå att de kan bli väldigt farliga. Kanske rent av oslagbara om Viktor får det startnummer han vill ha - sista. 

 

Det är också dags för final i elitallsvenskan, med kval imorgon, söndag. Mer om det lite senare. 

 

Redan nu hittar du en hel del artiklar inför tävlingarna på Folkbladet.se. Och fler lär det bli under dagen/helgen. Är det nån särskild ryttare du vill läsa om? Kontakta mig! 

Släpp fördomarna och hjälp varann

Östergötland Ridpodden. Jag är sist i världen att upptäcka den, men likväl. SR-podden med Lisen Bratt Fredricson, alltså. 

För er som inte lyssnar: Man kallar alltså in olika kända hästmänniskor och ger en förståelse för alla sidor av sporten. FANTATISKT lärorikt måste jag säga. Det ÄR fortfarande väldigt mycket fördomar inom den egna sporten. 

 

Dressyr, hoppning, fält, frihetsdressyr - varför är det fortfarande så mycket konkurrens emellan disciplinerna? Varför kan vi inte ha hjälp av varandras erfarenhet och plocka russinen ut kakan - oavsett vad man tycker om russin? 

Jag vet nästan inga dressyr eller hoppryttare som arbetar särskilt mycket från marken. Jag vet heller inte många frihetsdressyrmänniskor som sysslar med riktig dressyrsamling. Det känns som det är ett tabu åt båda håll. 

 

Trav och galopp får inte ens räknas in i hästsporten - men körning räknas in. Återigen: tabu. 

 

Min personliga upplevelse är att man ibland - särskilt i forum på nätet - dömer ut varandra istället för att hjälpa  

 

Jag är fast övertygad om att vi - den dagen vi börjar jobba på bred front - kan presentera en helt ny och mycket stabilare typ av hästar för världen. 

 

 

 

Rent ut sagt förjävligt

Bernhard Maier stängs alltså av i tre månader efter att ha behandlat sin häst illa på en enatkärning tävling i Österrike. Tidningen Ridsport var först att rapportera om det hela och har även lagt upp filmen som du hittar här nedan. 

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Hoppning/2017/6/Klart-att-ryttaren-stangs-av-efter-uppmarksammad-runda/

 

Ritten är inte snygg. Absolut inte. Och om man behandlar hästen sådär på tävling undrar man verkligen vad som sker på hemmaplan. Sånt här ska vi aldrig behöva se. En dålig dag är n dålig dag. En ryttare på toppnivå som tappar fattningen och mer eller mindre misshandlar sin häst en helt annan.

 

Han rycker, sliter, slår. Det är sorgligt att se. Hästen hoppar helt utan ryggaktivitet och tar sig knappt över ett hinder. Det ser rent ut sagt förjävligt ut. 

 

Men var är domarn?! Varför säger ingen åt karln att lätta på handen eller omedelbart lämna arenan? Det här finns det inget försvar för - och all skugga ligger inte på ryttaren heller om du frågar mig. Här är ett solklart fall där man borde markerat både för ryttare och publik. Sånt här vill vi inte se i sporten.

 

Aldrig. 

Inställd 7-stars. Ett hårt slag

Att en deltävling i 7-stars får ställas in på det här sättet är verkligen beklagligt. Vad innebär det hör egentligen?

 

Om jag räknat rätt kan det alltså vara så att ryttare som avstått en av de tidigare tävlingarna är i stort sett helt chanslösa att ta sig till finalen i Falsterbo. 

 

Jag hajar att det ät helt omöjligt att dra ihop en så stor tävling med kort varsel. Kvarka är en fruktansvärt irriterande sjukdom som tycks gävka hästvärlden mest hela tiden 

hur som helst pratade jag med några av våra lokala ryttare. Varken Siri Swärd, Marcus Westergren eller Matilda Petterson verkar bekymrade över den missade delfinalen. Viktor Melin leder som bekant serien och bör vara tämligen säker om han tar poäng i sista deltävlingen i Göteborg. 

 

Så nu blickar vi alltså framåt och hoppas att runsten snart får ha sin tävling, även om det är utanför 7-stars. Gräsbanan är ju trots allt känd för sina trevliga miljöer och duktiga arrangörer. 

Här behandlar vi ridsport högt och lågt. Lokalt, regionalt och på riks. Vad vill du läsa om i bloggen? Eller i Folkbladet? Tipsa mig på angelica.forsberg@ntm.eu

Bloggar