Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SSU på offensiven i kampen för unga

SSU vill uppmärksamma den växande ungdomsarbetslösheten.  Under veckan besöks flera skolor och fritidsgårdar i Finspång för att engagera fler i kampen för bättre villkor för unga.

Elias Aguirre Hammarlund, ombudsman, SSU Östergötland, informerar eleverna Johanna Källgren, Indira Ahmicic och Sofia Nilsen.

Elias Aguirre Hammarlund, ombudsman, SSU Östergötland, informerar eleverna Johanna Källgren, Indira Ahmicic och Sofia Nilsen.

Foto: Magnus johansson

FINSPÅNG2009-04-16 03:00
Finanskris och massvarsel ökar klyftorna mellan fattiga och rika. Det leder också till att unga får allt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. I Finspång är ungdomsarbetslösheten 12,5 procent för tillfället. - Risken är att den ökar lavinartat när en stor kull unga lämnar gymnasiet i sommar, säger Elias Aguirre Hammarlund, ombudsman, SSU Östergötland. Han tycker att det är oacceptabelt att den borgerliga regeringen är passiv när finanskrisen slår hårt mot Sverige. På plats
SSU besökte under gårdagen Bergska skolan och fanns även på plats utanför arbetsförmedlingen för att prata med unga arbetslösa. - Vi vill att det satsas offensivt på arbetsmarknadsutbildningar. Behovet finns i vissa hantverksyrken, typ svetsare. Vi vill att det satsas mer på lärlingsprogram, säger Elias. Han berättar att det finns en rädsla och osäkerhet hos ungdomarna över vad som händer efter gymnasietiden. Johanna Källgren, Indira Ahmicic och Sofia Nilsen studerar första terminen på Bergska skolan. De har redan märkt av den tuffa situationen som råder när det gäller arbete. Många söker
- Vi har sökt feriejobb hos kommunen, men det är jättemånga som söker. 200 ungdomar till 100 jobb så vi vet inte om vi får något sommarjobb, säger tjejerna. De skulle gärna få in en fot på arbetsmarknaden och tänker en del på vad de ska göra efter gymnasiet. - Man är tvungen att plugga vidare för att få jobb, säger Sofia. - Jag läser ekonomi nu. Sedan vill jag jobba ett tag, men jag vet inte med vad, säger Johanna. - Jag vill jobba utomlands. Kanske starta eget företag i USA, säger Indira. SSU vill öka engagemanget och visa att det går att förändra samhällsutvecklingen. - Vi vill att fler går med i SSU. Tillsammans kan vi göra nånting. Det byggs till exempel väldigt lite bostäder i Sverige. Det drabbar de unga, säger Elias Aguirre Hammarlund. SSU har inte haft någon verksamhet i Finspång på länge. - Men tanken är att den ska startas upp igen. Förhoppningsvis till hösten. Vi har pratat med många som saknar en mötesplats för ungdomar i Finspång, påpekar Elias.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om