Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anders Borg kan sitta kvar

I dag presenterar Anders Borg nästa års budget. I lördags var han gäst i Ekots intervjustol. Jag lyssnade med intresse.  Finansministern har ett dominerande konservativt drag i sin karaktär. Han ogillar alltför högt risktagande, alltför hög belåning och alltför snävt fokus på snabba vinster.

Norrköping2008-09-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I intervjun med Ekots Tomas Ramberg i lördags framkom också att Anders Borg är djupt skeptisk till belöningssystemen inom banker och andra finansinstitut. Finansministern vet vad han talar om. Han har själv arbetat professionellt i finanssektorn. Borg har en osentimental syn på de finansiella marknaderna. Han talar om ett "flock- och hjordbeteende" som vart tredje eller femte år leder till kriser och krascher. Men samtidigt konstaterar Borg att den globala och fria marknadsekonomin starkt har bidragit till de två senaste decenniernas mycket stora förbättringar av mänsklighetens materiella standard. Han deltar därför inte i de änglakörer som efter varje finansiell krasch sjunger några verser om att marknadsekonomin kommit till vägs ände. Däremot, sa Borg i Eko-intervjun, understryker de senaste händelserna på bolånemarknaden i USA behovet av självständiga centralbanker, kraftfulla finansinspektioner och av regeringar som sköter sina nationella åtaganden. Ekots Tomas Ramberg är förmodligen Sveriges skickligaste intervjureporter. Utan att höja rösten, utan att hårdvinkla sina frågor och utan att framhäva sig själv, lyckas han oftast få sina "intervjuoffer" att - i vart fall indirekt - bli mer öppenhjärtiga än vad de kanske tänkt sig. Under Rambergs samtal med Anders Borg i lördags framkom det t ex tydligt att finansministern ansåg att regeringens beredning av FRA-frågan var otillräcklig. Jag behövde heller inte lyssna mellan raderna för att förstå att Anders Borg egentligen inte gillar den generella sänkning av arbetsgivaravgifterna som regeringen har med i sin budget. Men politiken är som den är. Man får ge och ta. Och korsa fingrarna vid behov. I Lördagsintervjun berättade Anders Borg att han numera även överväger att återinträda i Svenska Kyrkan. Han ser Gud som en representant för ett system som skiljer ut vad som är rätt och fel här i tillvaron. Anders Borg är ännu en relativt ung man. Men likväl tycks han redan befinna sig ljusår ifrån sin rena ungdoms utrerat liberala attityder och åsikter om staten, religionen och kapitalet. Jag må inte göra vågen över alliansregeringens allmänna politik. Men Anders Borgs personliga och politiska utveckling är tilltalande. Faktum är att han kunde platsa även i nästa regering. Oavsett vem som vinner valet.
Läs mer om